PANIKA U KABINI, STJUARDESE PLAKALE, A ONDA SE DESILO ČUDO! Evo kako je bilo u avionu koji umalo nije pao na AUTO-PUT U BEOGRADU!
ilustracija avion Foto: Ana Paunković, Shutterstock, Foto: Ana Paunković, Shutterstock

Drama

PANIKA U KABINI, STJUARDESE PLAKALE, A ONDA SE DESILO ČUDO! Evo kako je bilo u avionu koji umalo nije pao na AUTO-PUT U BEOGRADU!

Društvo -

Avion "Flajdubajia" koji je u petak poleteo sa piste Aerodroma "Nikola Tesla" delile su sekunde od velike tragedije

U avionu "Flajdubaija" u petak oko 14 časova na pisti aerodroma "Nikola Tesla" desila se prava drama, koju su sekunde delile da se pretvori u tragediju.

Let FZ1746 iz Beograda do Dubaija mogao je da bude prekinut samo nekoliko minuta nakon što su se putnici ukrcali u avion, jer se letelica "odlepila" od piste suviše kasno.

Stručnjaci upozoravaju da se u praksi avioni poput "boinga 737" i "erbas A319/320" odlepljuju sa beogradskog aerodroma posle nekih 1.400-1.500 metara "zaleta", odnosno negde između polovine i treće četvrtine piste.

- Ovaj je išao na let od 3.800 + km i trajanja skoro pet sati, pa se može pretpostaviti da je bio pun goriva i putnika. Logično je da mu je trebalo nešto duže vremena i to ide u prilog pretpostavci da su nameravali da polete sa kraja piste i da su tako proračunali. Međutim, kada su shvatili da su zakasnili, u kabini je nastala panika, stjuardese su počele da plaču, ali desilo se čudo i avion se iščupao - piše Objektiv.

FlyDubai, avion
foto: EPA / Abir Sultan

Sajtovi koji analiziraju letove na osnovu javno dostupnih informacija sa ADS-B i GPS uređaja, airportia.com i mentourpilot.com, navode da se avion, nakon što je kraj piste jedva preleteo i u narednih 400 metara nastavio postepeno da se penje, popeo samo do visine od 25 metara.

Pokrenuta istraga

U Kontroli letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) su za Objektiv potvrdili da je posada vazduhoplova nakon izdate "instrukcije za voženje" u cilju poletanja u smeru 300, sama izabrala spojnicu D za izlazak na poletno-sletnu stazu radi poletanja u odobrenom smeru.

- Poletanje je izvršeno u 13.48, a neposredno nakon poletanja vazduhoplova kompanije "Er Srbija" na liniji Beograd-Tivat, čija je posada takođe koristila spojnicu D za izlazak na poletno-sletnu stazu i poletanje u smeru 300. Deklarisane dužine za poletanje dostupne su u vazduhoplovnim publikacijama koje posade koriste, kao i na signalizaciji uz stazu.

Oni napominju da je upravljanje avionom isključivo u nadležnosti posade i da se obavlja u skladu sa kompanijskim procedurama, uzimajući u obzir performanse vazduhoplova i raspoloživu dužinu poletno-sletne staze. U Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Srbije navode da su povodom ovog slučaja preduzeli vanredni inspekcijski nadzor.

- Po okončanju procesa, Direktorat će raspolagati sa više informacija, piše Objektiv.

Kurir.rs/Objektiv

Bonus video:

00:08

REKONSTRUKCIJA DOGAĐAJA: VOJNI AVION PAO U SRPSKO SELO! Strašna nesreća kod Loznice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track