DANAS MLADI, SUTRA LIDERI: O položaju mladih na tržištu rada sutra u Beogradu!
Foto: Profimedia

Konferencija MOS

DANAS MLADI, SUTRA LIDERI: O položaju mladih na tržištu rada sutra u Beogradu!

Društvo -

Konferencija pod nazivom "Danas mladi, sutra lideri" održaće se sutra u Velikoj sali Privredne komore Srbije sa početkom u 12.30 časova, na inicijativu Ministarstva za omladinu i sport.

Govornici na panelu biće ministri u Vladi Srbije - ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, kao i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Prema poslednjoj proceni broja stanovnika u Republici Srbiji iz 2019. godine, mladi čine blizu 17% populacije u Srbiji. Stopa neaktivnosti mladih je relativno visoka i u najvećoj meri to se može objasniti time što mladi u Srbiji tokom studiranja nisu prisutni na tržištu rada, za razliku od svojih vršnjaka iz zemalja Evropske unije. Iako se stopa nezaposlenosti mladih značajno i neupitno smanjila, period tranzicije od škole do prvog stabilnog ili zadovoljavajućeg posla i dalje predstavlja veliki izazov za mlade.

Cilj konferencije je upoznati širu javnost sa programima i dobrim praksama koje Vlada realizuje kao i značaj koji imaju za mlade u Srbiji. Neke od tema sutrašnje konferencije biće programi samozapošljavanja mladih, preduzetništva, program "Moja prva plata", različite mogućnosti stipendiranja i subvencionisanja, kao i upoznavanje mladih sa svim mogućnostima koje im se pružaju za sticanje prvog radnog iskustva, bilo tokom školovanja ili nakon završetka obrazovanja.

Kako su u fokusu mladi, na sutrašnjoj konferenciji učestvovaće i Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS).

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track