PRVO SE PIJE VODA ZA ŽIVCE, PA PERU OČI! Misteriozni LEKOVITI IZVOR zaludeo Srbe, šalju CISTERNU čim saznaju gde se nalazi! (FOTO)
Voda za živce, Foto: Printskrin Tviter

OGROMNA ZAINTERESOVANOST

PRVO SE PIJE VODA ZA ŽIVCE, PA PERU OČI! Misteriozni LEKOVITI IZVOR zaludeo Srbe, šalju CISTERNU čim saznaju gde se nalazi! (FOTO)

Društvo -

Na Tviteru se pojavila jedna zanimljiva fotografija izvora sa koga izvire takozavana "voda za živce".

- Gde se ovo nalazi da pošaljem cisternu? - piše u objavi na tviteru uz fotografiju izvora.

Voda za živce
foto: Twitter Printscreen

Tviteraši su u komentarima ispod tvita pisali da se ovaj izvor nalazi u Brestovačkoj banji kod Bora.

- Pored ovog izvora je i voda za stomak i voda za oči. Prvo se popije ova za živce pa se operu vodom za oči da kad čovek pogleda opet da se iznervira - piše u jednom od komentara, dok u drugom stoji:

- Sećam se jednom deda je nosio rođaku neku živčanu travu da kuva čaj. Stvarno će ljudi početi da dolaze sa cisternama. Ostavi mi par kapi da sastružem.

Međutim, istorija kaže da su u blagodetima lekovitih izvora Brestovačke banje uživali još stari Rimljani, ali da je pravi procvat ovo banjsko lečilište doživelo u vreme Miloša Obrenovića koji ga je uredio. Takođe, u ovoj banji postoji mnoštvo termomineralnih izvora.

Neki od lekovitih izvora nisu još uvek ni ispitani, a sudeći po hemijskom sastavu vode, Brestovačka banja spada u red izuzetno lekovitih banjskih lečilišta.

Stručnjaci kažu da voda sa izvora u banji sadrži kalijum, kalcijum, fluor, natrijum, jod, brom, magnezijum, litijum, rubidijum, kobalt, kao i blago radioaktivne elemente radijum i radon.

Svakodnevno na desetine slučajnih prolaznika, ali i putnika namernika, dolaze u banju kako bi zahvatili lekovitu vodu na nekoj od banjskih česama.

Duž rečice Pujice smeštene su česme, a svaka od njih obeležena je tablom na kojoj se navodi na koje organe voda ima blagotovorno dejstvo: voda za živce, voda za oči, voda za želudac, voda za bubrege - gotovo da nema boljke za koju ova banja ne nudi lek.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track