17:47

Šljivančanin o uzrocima Martovskog pogroma 2004: IZ TAMNICE SAM SAZNAO ZA TO!

godišnjica pogroma nad srbima na kim

ALBANCI SU U HAGU SLAVILI NASILJE, A HRVATI OSUĐIVALI: Šljivančanin o Martovskom pogromu 2004, OTKRIO i šta se dešavalo u tamnici

Društvo -

Veselin Šljivančanin prisetio se kako je saznao za vest o Martovskom pogromu nad Srbima 2004. godine, kao i da su Albanci koji su pripadali stranci Hašima Tačija slavili, dok su mnogi zatvorenici u Hagu, uključujući i Hrvate osuđivali zlo nad Srbima

Talas nasilja koji je zahvatio Kosovo i Metohiju 17. i 18. marta 2004. godine, ostavivši za sobom mrtve ljude, spaljene kuće i crkve, i koji je podstakao novi talas iseljavanja Srba, nikoga nije iznenadio.

Ubijanja, prebijanja, podmetanje požara, verbalno nasilje - sve je to imalo za cilj da preostale Srbe zastraši i natera ih da odu kako bi Kosovo i Metohija postali etnički čisti. Albanskim ekstremistima na ruku su išli predstavnici međunarodne zajednice, koji su teror nad Srbima posmatrali ravnodušno ili blagonaklono, nalazeći opravdanje za svoje nečinjenje u stavu da „Albance niko ne može da spreči da se osvete za zlo koje im je naneo Milošević“.

O ovoj temi je za Kurir pričala Nevena Milosavljević, povratnica na Kosovo i Metohiju iz Zvečana.

pogrom
foto: Kurir televizija

- Trudim se da očuvam kulturu sećanja, ako ne čuvamo kultuu sećanja može nam se ponoviti isto. Godine 2004. desio se jedan egzodus Srba, desilo se to da je u dva dana proterano 4.000 Srba. Uništeno 35 crkava i manastira. Vatra neke netrpeljivosti i dalje gori - rekla je Nevena Milosavljević, povratnica na Kosovo i Metohiju iz Zvečana.

A za televiziju Kurir govorili su brigadni general u penziji Stanko Vasiljević i Veselin Šljivančanin, penzionisani pukovnik JNA.

- Mart te 2004. godine pamtim po tamnici u koju su me stavili. U tamnici su bili i neki pripadnici albanske nacionalnosti sa Kosova i Metohiji. Ti Albanci su pripadali stranci Hašima Tačija. Oni su bili nastrani, drski i bezobrazni i znam da smo svi mi, i mnogi Hrvati isto, osuđivali sve ono na Kosovu i Metohiji - rekao je za televiziju Kurir Veselin Šljivančanin, penzionisani pukovnik JNA.

pogrom
foto: Kurir televizija

Brigadni general u penziji Stanko Vasiljević smatra da treba krenuti od 1999. godine.

- Ja bih krenuo od 1999. godine i NATO bombardovanja Srbije. Na sceni je bio terorizam. Prvo su tzv. OVK kvalifikovali kao terorističku organizaciju. Čime smo mi zaslužili bilo šta? Mi smo se borili protiv terorizma - rekao je brigadni general u penziji Stanko Vasiljević.

Stanko Vasiljević
foto: Kurir Televizija

Podsetimo, Martovskom pogromu 2004. su prethodila brojna ubistva, otmice i uništavanja imovine, u prisustvu međunarodnih snaga, koje nisu adekvatno reagovale.

pogrom
foto: Kurir televizija

- NATO je davao podršku kosovskim terorističkim grupama. To je naša teritorija. Odluka je politička -dodao je Vasiljević.

Šljivančanin ističe i to da tadašnja vlast i vojni vrh nisu dobro reagovali.

- Zločini na teritoriji Kosova i Metohije dešavali su se mnogo pre 2004. godine. Serite se kasarne u Vranju, Paraćinu, sve su to radili albanski teroristi. Glavni cilj bio je uništavanje Srbije. Išao sam u albanska sela i u svojoj knjizi "Sine, budi čovek" ja sam opisao taj moj doživljaj. Tu sam pisao šta sam radio i kad sam jedno vozilo gurnuo sa mosta kada su hteli da mi prepreče put. Morate da i vi pokažete jačinu. Mene su tada napali, zato što sam nanizao bojevu municiju, jer nije bilo dozvokljeni. A hteo sam da je neko nekog mog vojnika diruo, hteo sam da pucam. Šta god da ste radili, a Srbi tamo žive pošteno i časno, tadašnja politika i vojni vrh nisu dobro reagovali - rekao je Šljivančanin.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:26

Premijera filma Dosije Kosovo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track