POBEDA KURIRA! ZAUSTAVLJENA TORTURA! Domu za stare u kom je mučena baka SUSPENDOVANA LICENCA ZA RAD! (FOTO)
Starica koja je mučena u domu za stare ‘’Palma Magnolija’’, Foto: Privatna Arhiva

brza reakcija nadležnih!

POBEDA KURIRA! ZAUSTAVLJENA TORTURA! Domu za stare u kom je mučena baka SUSPENDOVANA LICENCA ZA RAD! (FOTO)

Društvo -

A. M., unuk starice za Kurir kaže da je cela porodica prijatno iznenađena reakcijom nadležnih

Nakon pisanja Kurira o povređivanju bake G.B. (88) u Domu za stare "Palma Magnolija" na Voždovcu, inspektori socijalne zaštite izvršili su vanredni inspekcijski nadzor u ovoj ustanovi i suspendovali joj licencu za rad!

Ovim povodom su iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja za Kurir poručili:

- Inspektori socijalne zaštite izrekli su mere za otklanjanje nezakonitosti u radu Doma u okviru svoje nadležnosti, jedna od njih je i suspenzija licence sa obezbeđenim minimumom rada. Okolnosti povređivanja korisnice utvrđivaće nadležni istražni ograni.

A. M., unuk povređene bake, za Kurir kaže da je cela porodica prijatno iznenađena reakcijom nadležnih.

baka, modrice
foto: Privatna Arhiva

- Zadovoljni smo što institucije reaguju. Ono što se desilo našoj baki ne sme da se ponovi nikome drugom, ni u tom ni u nekom drugom domu - rekao je unuk maltretirane starice.

Inače, juče se ovim povodom oglasio i Zoran Pašalić, zaštitnik građana, koji je po sopstvenoj inicijativi na osnovu medijskih informacija o mogućem fizičkom zlostavljanju korisnice privatnog doma za stare na opštini Voždovac u Beogradu, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Zoran Pašalić
foto: Printscreen/Youtube

- Od nadležnog ministarstva Zaštitnik građana traži da ga u roku od 15 dana obavesti o svim okolnostima i merama koje su preduzete u ovom slučaju, o tome da li privatni dom za stare ima licencu za rad, da li su u prošlosti dobijali prijave na rad ovog doma, da li su vršili inspekcijski nadzor u ovom domu i da li su ranije utvrdili nepravilnosti u radu i koje mere su preduzimali - navodi se u saopštenju Ombudsmana.

baka, modrice
foto: Privatna Arhiva

Podsećanja radi, baka G. B. (88), koja je do pre nekoliko dana bila korisnica doma za stare "Palma magnolija" na Voždovcu u Beogradu, iz ove ustanove izašla je s modricama po rukama i ogrebotinama na licu, a njeni unuci veruju da je ona tamo zlostavljana. Njen unuk za Kurir je ispričao da mu je baka, kada je uspeo da dođe do nje, rekla da su je tukli jer "nije bila dobra". Starica se sada nalazi u Gerontološkom centru na Bežanijskoj kosi, gde ju je porodica premestila.

Kurir.rs / Suzana Trajković

Bonus video:

22:31

KAKO PREPOZNATI ZLOSTAVLJANJE NA RADNOM MESTU: Mobing - problem koji traje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja