ČUVENI BORA STANKOVIĆ SE OŽENIO ZAHVALJUJUĆI SUJEVERJU Svoju Angelinu video u izlogu, pa se SUDBINA OVAKO poigrala sa njima!
Foto: Arhiva

zanimljiva životna priča srPskog pisca

ČUVENI BORA STANKOVIĆ SE OŽENIO ZAHVALJUJUĆI SUJEVERJU Svoju Angelinu video u izlogu, pa se SUDBINA OVAKO poigrala sa njima!

Društvo -

Na današnji dan 1876. godine u Vranju rođen je čuveni srpski pisac Borisav Bora Stanković. Stanković je jedan od najznačajnijih pisaca srpskog realizma.

Bora Stanković bio je visokoobrazovani pisac. Iako je vrlo rano ostao bez roditelja, odgajila ga je majka njegovog oca, baba Zlata. Završio je Pravni fakultet u Beogradu 1902. godine.

Bora Stanković najpoznatiji je po romanima Koštana i Nečista krv, ali je pored romana, pripovedaka, romana pisao i pesme Majka na grobu svog jedinca i Želja.

Bora Stanković
foto: Wikipedia

Takođe, napisao je i memoarsko delo "Pod okupacijom", čija se radnja dešava u vreme Prvog svetskog rata. Zahvaljujući ovim delu saznaje se dosta o životima čuvenih srpskih pisaca - Alekse Šantića, Petra Kočića, Janka Veselinovića i ostalih.

No, iako je lični život poznatog pisca bio poznat, manje poznata činjenica je kako je upoznao svoju suprugu Angelinu. Sam način upoznavanja može da navede da je čuveni Bora bio pomalo sujeveran čovek. Kako se govorilo i kako su mediji pisali i kako je ostalo zabeleženo u istoriji Bora Stanković je svoju suprugu upoznao na krajnje zanimljiv način.

Bora Stanković
foto: Arhiva

Naime, video ju je u izglogu na Terazijama, obučenu u mornarsko odelo. Naime, baš u to vreme spremao se maskenbal u Beogradu. Sa drugovima je otišao na taj maskenbal, a prva osoba koju je na ulazu sreo bila je "gospa Angelina", koja će mu kasnije postati supruga, i koju će do kraja života voleti.

Ta lepa misteriozna devojka "gospa Angelina", zvala se – Angelina Milutinović.

Na svadbu se nije dugo čekalo. Venčali su se 9. juna 1902. godine i dobili tri kćerke: Desanku, Stanku i Ružicu.

Ostaće zabeleženo da je i ljubav Angeline prema Bori bila neopisiva. Priča se da je do smrti čuvala poslednju nedopušenu Borinu cigaretu, i da je za nju to bila najveća amajlija.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:54

ISTORIJA NA DRUGAČIJI NAČIN: Petrović odgovorio zašto je njegova knjiga NAJTRAŽENIJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track