06:50

Čakarević o Novici Tadiću BASARA OTKRIO NEVEROVATNE DETALJE O POPI

crveni karton

PEVAČI SE SAHRANJUJU U ALEJI VELIKANA, A PESNICI NA BEŽANIJI Čakarević o Novici Tadiću BASARA OTKRIO NEVEROVATNE DETALJE O POPI

Društvo -

U večerašnjem Crvenom kartonu Vasa Pavković i Marjan Čakarević govorili su o srpskim književnicima, ali i, kako se njima čini, pomalo zaboravljenim Vasku Popi i Novici Tadiću

Gosti Svetislava Basare u emisiji "Crveni karton" na Kurir televiziji su književnici Vasa Pavković i Marjan Čakarević, bivši i sadašnji član žirija NIN-ove nagrade.

- Koliko znam, Vasko Popa nije imao potomke, žena mu je umrla relativno brzo kad i on. Nema naslednika da se brinu. Država treba da se brine o tome - rekao je Marjan Čakarević, sadašnji član žirija NIN-ove nagrade.

Basara je dodao da je Vasko Popa bio član Saveza komunista i da ga je to od 90-ih diskvalifikovalo.

Crveni Karton
foto: Nemanja Nikolić

- To je osnovni razlog, tako je - usaglasio se Vasa Pavković, nekadašnji član žirija NIN-ove nagrade.

- Međutim, sredinom 90-ih, nekoliko godina posle smrti Vaska Pope ustanovljena je nagrada njemu u čast, pretpostavljam da je to urado Bora Radović - rekao je Marjan Čakarević, sadašnji član žirija NIN-ove nagrade.

Vasa Pavković, nekadašnji član žirija NIN-ove nagrade ispričao je više nepoznatih pojedinosti o nagradi "Vasko Popa".

Crveni Karton
foto: Nemanja Nikolić

- Bio sam i ja na neki način upućen u to. Bilo je nekoliko osnivača. Napravili su nagradu koja čuva uspomenu i koja je bila vrhunska - rekao je u Crvenom kartonu Vasa Pavković, nekadašnji član žirija NIN-ove nagrade.

Podsetimo, Novica Tadić je bio istaknuti srpski pesnik, potvrđen značajnim nagradama, zastupljen u mnogim antologijama srpske i svetske poezije. Rođen je kod Plužina u Staroj Hercegovini. Gimnaziju je završio u Nikšiću, a na Filozofskom fakultetu u Beogradu studirao je filozofiju.

- Sa Novicom Tadićem je, opet, malo drugačije - rekao je Marjan Čakarević.

Crveni Karton
foto: Nemanja Nikolić

- Drugi primer je Novica Tadić. Mi imamo osobinu da ne pamtimo naše velike ljude. Bore se neke ljude na njih. Novica je sahranjen na Bežanijskom groblju, a razni novokomponovani pevači, njima svaka čast, masa ih voli, oni odlaze u Aleje velikana. Ali, to smo mi - rekao je u Crvenom kartonu Vasa Pavković, nekadašnji član žirija NIN-ove nagrade.

Crveni Karton
foto: Nemanja Nikolić

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:14:34

CRVENI KARTON 26.03.2022. NENAD ČANAK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track