ŠANSA ZA POSAO U SRBIJI: Restorani i hoteli traže 15.000 radnika, spremaju im VEĆE PLATE! Evo kako će to da izvedu!
Kapne i napojnica, Foto: Profimedia, Shutterstock

deficitarna zanimanja

ŠANSA ZA POSAO U SRBIJI: Restorani i hoteli traže 15.000 radnika, spremaju im VEĆE PLATE! Evo kako će to da izvedu!

Društvo -

Srpski ugostitelji i hotelijeri upozoravaju da problem niskih zarada i nedostatka radne snage postaje hroničan u njihovom sektoru i zato se suočavaju sa velikim manjkom zaposlenih.

Direktor Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) Georgi Genov ukazuje da zaposleni napuštaju Srbiju zbog niskih zarada i prihvataju stalne i sezonske poslove na pozicijama koje su deficitarne u regionu i Evropi. Prema njegovim rečima, sektoru nedostaje oko 15.000 radnika.

Georgi Genov
Georgi Genovfoto: Kurir Televizija

- Sva zanimanja su deficitarna, a posebno postoji potražnja za glavnim i pomoćnim kuvarima. Većina radnika je prihvatila ponude iz inostranstva jer im se ne isplati da ovde rade za 300 evra. Najviše njih će prihvatiti ponuđeni posao na Jadranskom primorju, pre svega u Hrvatskoj koja je najaktivnija u potrazi za radnom snagom. A ove sezone daju i najbolje uslove - tvrdi za Genov za Biznis.rs.

On navodi da finansijski najbolje ponude dobijaju kuvari koji, kako potvrđuje i predsednik UO Udruženja šefova kuvara Srbije Goran Radivojević, u Hrvatskoj imaju plate i do 2.500 evra.

Bez kuvara nema dobre čorbe
Bez kuvara nema dobre čorbefoto: Profimedia/Ilustracija

- Hrvatska je sa dosta agresivnom kampanjom počela još krajem prošle godine i već je održano nekoliko sajmova zapošljavanja u Beogradu i Novom Sadu. Prethodnih godina su zaposleni iz naše zemlje uglavnom išli u Istru, a sada najviše u Dalmaciju. Plate variraju u zavisnosti od objekta, da li se radi u restoranu ili u hotelskom kompleksu. Za sposobnog kuvara koji može da nosi posao plata je od 2.000 do 2.500 evra - rekao je Radivojević.

Za sada se u našoj zemlji za pozicije koje nedostaju regrutuju studenti, angažuju se radnici iz inostranstva, a na oglase za posao javljaju se i kandidati koji nemaju radno iskustvo u ovom sektoru.

konobari
foto: Profimedia

- Planiramo da na skupštini udruženja usvojimo zahtev koji će biti prosleđen Vladi Srbije, za davanje olakšica u zapošljavanju novih radnika oslobađanjem poreza i doprinosa na zarade. Smatramo da je to način da se većim platama zaustavi odlazak neophodnog kadra u inostranstvo. U suprotnom u hotelima i restoranima neće više imati ko da radi - objašnjava Genov.

Na negativni uticaj pandemije i sve probleme kroz koje je sektor prošao tokom dve godine nadovezala se ukrajinska kriza, i to pred sezonu koja je već sada neizvesna.

- Nedostatak radne snage moraće da se reflektuje na neke oblasti. Nikome nije cilj da klijenti snose posledice zbog deficita profesionalaca - zaključuje Genov.

Kurir.rs/Biznis.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track