AKO SE NE VRATIM, MAJKO... Sećanje na herojsku pogibiju Pljevljaka na Košarama! Peđa (23) je iako RANJEN OTIŠAO natrag na ratište
Foto: printscreen Čojstvo

navršava se 23 godine od smrti hrabrog pljevljaka

AKO SE NE VRATIM, MAJKO... Sećanje na herojsku pogibiju Pljevljaka na Košarama! Peđa (23) je iako RANJEN OTIŠAO natrag na ratište

Društvo -

Pre tačno 23 godine, 14. aprila junački je poginuo, u borbama u rejonu Košara, Pljevljak Predrag Peđa Leovac.

Potporučnik Leovac je bio jedan od najvećih heroja sa Košara. Hrabri momak iz Pljevalja, koji se nedovoljno oporavljen od prethodnog ranjavanja nagaznom minom, samonicijativno vratio u rejon karaule i hrabro položio svoj život predvodeći svoje vojnike u pokušaju da se povrati Maja glava.

Peđinu ljudsku veličinu najbolje opisuju reči njegovih drugova: "Peđa je bio naša savest!" Nakon što je ranjen na Svetu Petku 1998. godine, mogao je da ostane na bolovanju kod kuće.

Geler mu je prošao kroz donju vilicu. Prilikom ranjavanja ostavio je saborcima papirić na kom je iscrtan raspored mina, kako je tada rekao da ne bi još neko stradao.

Predrag Peđa Leovac
foto: printscreen Čojstvo

Operisan je na VMA, a nakon sedam dana sam je izašao iz bolnice, kako je govorio, da ne bi zauzimao mesto drugima. Od povreda ranjavanja nije mogao normalno da se hrani, jeo je samo tečnu hranu. Vrativši se u zavičaj, hraneći se na slamčicu, Peđa počinje da prikuplja snagu, kako bi se vratio svojim drugovima na Kosmetu. Napušta dom u februaru 1999. godine.

Na molbu majke Milice da ostane, da se još oporavi, poljubio je u čelo i odgovorio: "Ako se ne vratim, majko, ko će sačuvati onu decu gore?!"

Poginuo je 14. aprila 1999. godine, pri pokušaju zauzimanja vrha Maja glava. Pogođen je snajperom. Metak mu je završio u vratu, prekinuvši lančić sa krstom. Njegovi saborci su ga na šatorskom krilu doneli do karaule, a preminuo je na putu prema Đakovici. Imao je samo 23 godine i četiri meseca.

Predrag Peđa Leovac
foto: printscreen Čojstvo

Imenom Predraga Peđe Leovca nazvana je pljevaljska ulica u kojoj je živeo, kao i karaula na granici sa BiH. Kada je čuvanje granica od vojske preuzela policija u Crnoj Gori, tabla sa Peđinim imenom je skinuta. Pre nekoliko godina osnovan je Kulturni centar "Predrag Peđa Leovac" u Pljevljima koji baštini sećanje na ovog heroja i bavi se humanitarnim radom.

Porodica, predstavnici KC "Predrag Leovac", prijatelji i poštovaoci posetili su juče grobno mesto i odali počast junaku sa Košara.

Kurir.rs/Novosti

bonus video:

02:05

Heroj sa Košara Ivan Ranković na prvoj liniji borbe

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track