GRAĐANI NA ULICI UŠTEDELI 17 MILIONA DINARA! Možete i vi ako ambalažu odlažete u OVE MAŠINE. EVO GDE SE SVE ONE NALAZE (FOTO)
Reciklomati na 25 lokacija u Beogradu, Foto: Nenad Kostić

Pametni Reciklomat

GRAĐANI NA ULICI UŠTEDELI 17 MILIONA DINARA! Možete i vi ako ambalažu odlažete u OVE MAŠINE. EVO GDE SE SVE ONE NALAZE (FOTO)

Društvo -

Umesto da praznim plastičnim ili staklenim flašama, limenkama i Tetra Pak ambalažom pune kante za smeće u svom domu, na ulici ili parkovima, mnogi građani Beograda i Kragujevca, a odnedavno i Niša, su ovakav ambalažni otpad “unovčili” i pritom zaštitili svoju životnu sredinu, uštedeli energiju ili čak pomogli donacijama onima kojima je to potrebno.

Reciklomat
Reciklomatfoto: Nenad Kostić

Ovo su im omogućili takozvani Reciklomati - pametne mašine za prikupljanje ambalažnog otpada sa veštačkom inteligencijom, jedinstveni projekat domaćih inženjera, koji su od aprila prošle godine postavljeni na 25 lokacija u Beogradu, šest u Kragujevcu, a od ovog aprila i jedan u Nišu.

Za godinu dana su samo Beograđani pomoću ovih Reciklomata prikupili oko 130 tona staklene, PET ambalaže, Tetra Pak ambalaže i aluminijumskih limenki, zahvaljujući čemu su dobili materijalne benefite u vrednosti od preko 17 miliona dinara.

Revolucionarni domaći izum

Mašina javlja kad je puna i obaveštava kad je prazna

Pametna mašina
Pametna mašinafoto: Nenad Kostić

Tehnologiju funkcionisanja Reciklomata u potpunosti je osmislio tim naših inženjera, a softver koji su razvili omogućava da mašina već kad je 70 posto puna sama javlja operaterima da dođu da je isprazne. Ako se građani kojim slučajem zateknu kod Reciklomata kad je pun, na samom uređaju mogu uneti svoj broj telefona i onog trenutka kada operateri isprazne mašinu, dobićete obaveštenje putem SMS poruke da je mašina prazna i da možete ponovo da je koristite. Takođe, na veb-sajtu Reciklomat.rs postoji lista sa lokacijama svih 25 reciklomata u Beogradu, gde se u realnom vremenu može videti i trenutna popunjenost mašina.

- Ovaj projekat, i uopšte sakupljanje sva četiri vida ambalažnog otpada na ovakav "Smart" način, nešto je apsolutno novo u Srbiji, ali i u Evropskoj uniji, pa i celom svetu. Srbija je jedina zemlja koja sakuplja Tetra Pak ambalažu ovakvim vidom sakupljanja ambalažnog otpada - napomenula je Violeta Belanović Kokir, generalna direktorka "Sekopaka".

Tri vrste benefita

- Za nepunih godinu dana smo samo na 25 reciklomata u Beogradu prikupili skoro 3,3 miliona različitih ambalažnih jedinica, što je oko 130 tona otpada, koje su završile na mestu gde su ponovo upotrebljene, a ne na raznim deponijama, ulici ili u rekama. Budući da je glavni cilj postavljanja ovih uređaja podizanje ekološke svesti građana i zaštita i očuvanje životne sredine, prezadovoljni smo kako su ih građani prihvatili - rekao je za Kurir Veljko Vlahović, direktor "Kentkarta", koji je jedan od partnera u projektu "Reciklomat", pokrenutom pod sloganom "Pametnom reciklažom do ekoloških navika".

Veljko Vlahović i Violeta Belanović Kokir
Veljko Vlahović i Violeta Belanović Kokirfoto: Nenad Kostić

On objašnjava da su radi približavanja procesa reciklaže građanima omogućena tri benefita za ubacivanje ambalaže u Reciklomat.

- To su dopuna na beogradskoj kartici za javni prevoz - korisnici mesečnih kartica mogu dobiti pet dinara, a korisnici nepersonalizovanih kartica jedan dinar po ambalažnoj jedinici. Mobilni operater Globaltel daje svojim korisnicima 10 dinara dopune pripejd kredita po ubačenoj ambalažnoj jedinici, a građani mogu i da doniraju tri dinara po ubačenoj ambalažnoj jedinici u dobrotvorne svrhe preko fondacije "Novak Đoković" i Fondacije za mlade talente grada Beograda. Prilikom ubacivanja ambalaže u mašinu građani biraju koji će benefit koristiti - navodi Vlahović.

Violeta Belanović Kokir, generalna direktorka operatera ambalažnog otpada "Sekopak", koji je takođe partner projekta "Reciklomat", navodi da ove pametne mašine u Beogradu i Kragujevcu najviše koriste žene i penzioneri, ali naglašava i da materijalni benefiti nisu glavni cilj projekta.

Za sakupljeni otpad

Nišlije dobijaju koncert

Violeta Belanović Kokir, generalna direktorka "Sekopaka", navodi da su nedavno u saradnji s JKP "Mediana" iz Niša i Gradom Nišem postavili Reciklomat u tom gradu sa istim sistemom sakupljanja ambalaže kao u Beogradu i Kragujevcu, ali drugačijim benefitima, budući da nemaju sistem elektronske naplate u javnom prevozu:

- Kad se sakupi 100.000 jedinica ambalažnog otpada, građani Niša, će dobiti koncert po svom izboru.

1 / 7 Foto: Nenad Kostić

Ekološka svest

- Cilj je zapravo u razvijanju ekološke svesti kod građana o tome da ambalaža ne bi trebalo da završi u prirodi ili na deponiji, već na mestima gde može ponovo da se upotrebi. Na taj način čuvamo životnu sredinu i štedimo energiju i to je suština cirkularne ekonomije. Staklo i aluminijum mogu 100 posto da se recikliraju - istakla je Belanović Kokir.

U planu je postavljanje Reciklomata na novim lokacijama u Beogradu, partneri se traže među lancima supermarketa i benzinskih pumpi.

- Voleli bismo da se još neka lokalna samouprava uključi u projekat uvođenja Reciklomata, pre svega neki od većih gradova koji već imaju elektronski sistem javnog prevoza, poput Novog Sada ili Subotice, a druge manje lokalne samouprave mogu da predlože šta bi ponudili građanima kao benefit koji služi da rezultati reciklaže budu bolji. Otvoreni smo da napravimo mašinu koja bi funkcionisala po sličnom principu. Svi kontakti i informacije se mogu naći na veb-sajtu Reciklomat. rs ili na sajtu bilo kog od naših partnera - zaključio je Vlahović.

Treba znati

  • Reciklomat prima isključivo ambalažu navedenu na samoj mašini - staklene flaše, PET plastičnu ambalažu, limenke i Tetra Pak ambalažu
  • Nemoj savijati i oštećivati ambalažu koju želiš da recikliraš, već ubaci u originalnom stanju
  • U toku jednog meseca na Globaltel kredit možeš preneti maksimalno 2.000 dinara ostvarenih reciklažom
  • 1 tona reciklirane plastike sačuva dovoljno energije da snabde domaćinstvo na godinu dana
  • 1 reciklirana limenka sačuva dovoljno struje za tri sata gledanja televizije
  • 5 plastičnih flaša daje dovoljno materijala da se napravi jedan poveći tepih ili punjenje za ski-jaknu
  • 1 reciklirana tegla u odnosu na proizvedenu uštedi dovoljno struje da jedna sijalica svetli 11 sati

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track