PRAVE VEŠTAČKU NESTAŠICU U SRBIJI: Bugari i Makedonci PUSTOŠE PRODAVNICE na jugu! Evo koliko sada koštaju šećer i meso
Ilustracija

OBIČNO nAVALE VIKENDOM

PRAVE VEŠTAČKU NESTAŠICU U SRBIJI: Bugari i Makedonci PUSTOŠE PRODAVNICE na jugu! Evo koliko sada koštaju šećer i meso

Društvo -

Državljani Severne Makedonije i Bugarske koriste dobru snadbevenost u Srbiji i povoljne cene da bi popunili svoje zahile, pa bukvalno pustoše radnje na jugu naše zemlje. I tako, recimo u Vranju, prave veštačku nestašicu jestivog ulja, šećera, a brašno se može još nabaviti ali u ograničenim količinama.

Ono što u suštini nedostaje - može se naći u pojedinim prodavnicama po znatno višim cenama od zvaničnih, mada se i ta roba brzo razgrabi. Novosti pišu da je šećera bilo poslednja dva dana u neuobičajenom pakovanju od 750 grama po ceni od 150 dinara, a ponegde je prodaja ograničena na samo dva kilograma. Prodaja brašna tipa 400 i 500 je ograničena na tri ili četiri kilograma po kupcu.

meso, mesar, mesara
foto: Shutterstock

U Leskovcu pak trgovci kažu da trenutno nema nestašica i da se tek povremeno desi da neko pazari veće količine robe. Ali, zabeleženo je da testenine sada koštaju skoro dvostrko više nego pre krize u svetu izazvane ratom u Ukrajini, a poskupljuju i meso i mlečni proizvodi.

Cene svinjskog i junećeg mesa povećane su u psolednjih mesec dana za minimum 100 dinara po kilogramu, a trgovci to objašnjavaju manjkom ponude na tržištu. Kilogram svinjetine košta 570, a junetine 900 dinara. Konstantno poskupljuje i piletina, pa se kilogram bataka donedavno mogao da kupi za 250, a sada košta 350 dinara.

Mleko
foto: Shutterstock

Jedna čaša jogurta koštala je 16 dinara, a nova cena je 26, dok pavlaka koja se prodavala za 45 košta 63 dinara.

Bugari nakon popuštanja epidemioloških mera najčešče granicu sa Srbijom prelaze vikendom, a u nabavku odlaze i na pijace jer je naša roba, kako kažu, "naturalna", odnosno bez GMO.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja