Vučić o aeromitingu: Izvanredan uspeh

Vučić o aeromitingu: Izvanredan uspeh

Društvo -
Ministar odbrane izjavio da će Srbija, pri opremanju Vojske, koristiti pozitivna iskustva država regiona i Evrope, kako bi se izbegle greške koje su oni činili

BEOGRAD - Ministar odbrane i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić zahvalio je danas organizatorima, učesnicima i novinarima koji su pratili aeromiting u Batajnici i ocenio da je Vojska Srbije "odlično organizovala" tu manifestaciju kojom je obeležen vek srpske vojne avijacije.

Vučić je novinarima rekao da je aeromiting postigao izvanredan uspeh, da je prošao bez incidenata i naveo da je do 11 časova, do kada su organizatori mogli da prate posećenost, na aerodrom u Batajnicu došlo oko 74.000 građana - ali i podsetio da se zna da je najveća gužva tek posle tog vremena."Biti član vlade i predstavnik države koja je ovo organizovala danas je bilo velika čast", poručio je Vučić. Vučić je izjavio da će Srbija, pri opremanju Vojske, koristiti pozitivna iskustva država regiona i Evrope, kako bi se izbegle greške koje su oni činili. Ministar odbrane rekao je novinarima da smo mnogo toga naučili iz uspeha i grešaka svih država u Evropi i onogo šta su uradili Češka, Mađarska, Slovačka, Hrvatska... "Gledaćemo da neke greške ne ponovimo, a ono što je bilo dobro i uspešno da ponovimo", rekao je on novinarima tokom međunarodnog aeromitinga u Batajnici, koji je organizovan povodom obeležavanja 100 godina srpskog vojnog vazduhoplovstva.

Vučić se složio sa konstatacijom novinara da novca za opremanje vojske nema, ali je napomenuo da se ne plaća sve novcem i da postoje različite vrste aranžmana poput "barter" sporazuma. Vučić je naglasio da se nada da će domaća vojna industrija napredovati u svakom pogledu i proizvoditi znatno više nego ranije i da će uspeti svoje proizvode da plasira na inostranim tržištima u većem obimu nego pre.

"Uveren sam da ako pronađemo dovoljno tržišta za naše moderno naoružanje i sklopimo više različitih aranžmana da ćemo moći da kupimo i novo naoružanje", rekao je on. Srbija je danas na aeromitingu u Batajnici predstavila i avion "lastu", a ministar odbrane tim povodom kaže da je sa pojedinim gostima iz inostranstva razgovarano o poseti fabrici "Utva" i kupovini tog aviona. Na pitanje novinara da li će biti nabavke novih aviona, Vučić je odgovorio da Ministarstvo odbrane insistira na razvoju domaće namenske industrije i da će se - kada bude novca - razmišljati i o kupovini. Najavivši da će do kraja godine na aerodromu u Batajnici biti završena dva infrastrukturna objekta za čuvanje aviona, Vučić je zaključio da je cilj Ministarstva da "prvo zaradi, a tek onda ide u kupovinu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track