IGRA PRESTOLA NA SRPSKOM DVORU! Princ Petar III Karađorđević odrekao se trona u korist ovog brata! Objavio i čega se ne odriče
Foto: Casa de Pilatos

ABDIKACIJA

IGRA PRESTOLA NA SRPSKOM DVORU! Princ Petar III Karađorđević odrekao se trona u korist ovog brata! Objavio i čega se ne odriče

Društvo -

On je dodao da je o svojoj "nepokolebljivoj odluci" zvanično obavestio i oca, princa Aleksandra i patrijarha SPC Porfirija

BEOGRAD - Princ Srbije i Jugoslavije Petar Karađorđević saopštio je danas da je "abdicirao" i svoja potencijalna prava preneo na brata kraljevića Filipa.

Princ Petar III, najstariji od braće

"U interesu dinastije je da princ naslednik sa svojom porodicom živi u Srbiji, među našim narodom. A moj brat kraljević Filip je svoj život i život svoje porodice vezao za našu Otadžbinu, u kojoj se nakon devet decenija rodio i prvi muški član dinastije Karađorđević, naslednik mog brata, kraljević Stefan", naveo je Petar Karađorđević u saopštenju.

1 / 7 Foto: Casa de Pilatos

On je dodao da svoj život nastavlja u Sevilji, kao i da se ne odriče prava koja proističu iz prava na nasleđe imena, člana kraljevskog doma, titule Karađorđevića i drugih prava i obaveza koja zakon i tradicija daju i nalažu članu porodice.

Kad su bili mali...

Aleksandar Karađorđević, Petar Karađorđević, Filip Karađorđević, princ Aleksandar Karađorđević
foto: Privatna Arhiva

Evo ko su mu braća

Princ prestolonaslednik Aleksandar venčao se 1972. godine u Viljamanrike de la Kondesa (Villamanrique de la Condesa) (Španija) princezom Marijom da Glorijom od Orleana i Braganse (rođakom u prvom kolenu bivšeg španskog kralja Huana Karlosa I), iz brazilskog Carskog doma.

U tom braku rođena su tri sina:

najstariji – princ Petar – rođen 1980. godine u Čikagu, u državi Ilinois, SAD, i blizanci – prinčevi Filip i Aleksandar – 1982. godine u Ferfaksu, u državi Virdžinija. Ovaj brak je okončan 1983. godine.

Drugi brak je sklopio 1985. godine u Londonu s Katarinom Batis iz Atine. Kum na venčanju bio im je grčki kralj Konstantin II.

"Odričem se svih prava i prerogativa koji mi pripadaju po osnovu prvorodstva u lozi starešine kraljevskog doma Srbije i Jugoslavije.

Činom abdikacije odričem se za sebe i sve svoje potomke koji su rođeni ili će tek biti rođeni u bračnoj vezi ili izvan bračne veze", dodao je Petar Karađorđević.

Princ Filip u čiju je korist abdicirao

On je dodao da je o svojoj "nepokolebljivoj odluci" zvanično obavestio i oca, princa Aleksandra i patrijarha SPC Porfirija.

SAOPŠTENJE PRINCA PETRA III PRENOSIMO U CELOSTI

Princ Petar Karađorđević: Saopštenje o abdikaciji Poštovani predstavnici medija, Obaveštavam Vas da sam ja, Kraljević i Princ-Naslednik Srbije i Jugoslavije Petar Karađorđević, svestan i odgovoran za svoje postupke i u prisustvu svedoka, u sredu, 27. aprila 2022. godine u palati Kasa De Pilatos (palata Svetog Andreja) u Sevilji potpisao svoju odluku o abdikaciji kojom se odričem svih prava i prerogativa koji mi pripadaju po osnovu prvorodstva u lozi Starešine Kraljevskog Doma Srbije i Jugoslavije;

Činom abdikacije odričem se se za sebe i sve svoje potomke koji su rođeni ili će tek biti rođeni u bračnoj vezi ili izvan bračne veze. Sva prava po osnovu prvorodstva prenosim na sledećeg po starešinstvu rođenja, moga brata Kraljevića Filipa, što je automatski proces samom ovom abdikacijom i našim suverenim voljama; Ne odričem se prava koja proističu iz prava na nasleđe imena, člana Kraljevskog Doma, titule Kraljevića i svih drugih prava i obaveza koje zakon i tradicija daju i nalažu članu porodice; Ova moja odluka stupila je na snagu danom potpisivanja, 27. aprila 2022. godine i tom činu svedočili su: moja majka princeza Marija Da Glorija od Orleana i Bregance i Vojvotkinja od Segrorbe, moj očuh Ignacio, Vojvoda od Segorbe, sa blagoslovom Patrijarha srpskog G.G. Porfirija: jeromonah Mikel Ortega Modest, starešina Crkve Svetog Arhangela Mihaila u Palmi na ostrvu Majorka, moj brat princ-naslednik Filip, moja snaha princeza Danica, moja sestra Soul, grofica od Ampurijasa, g-din Ljubodrag Grujić, član Krunskog veća, Kancelar ordena i Herald Doma Karađorđevog i g-din Nikola Stanković, šef kabineta Princa-Naslednika. O svojoj nepokolebljivoj odluci zvanično sam obavestio i mog oca i starešinu Kraljevskog Doma Nj.K.V. Krunskog Princa Aleksandra i Njegovu Svetost Patrijarha srpskog G.G. Porfirija. U interesu dinastije je da Princ-Naslednik sa svojom porodicom živi u Srbiji među našim naorodom, a moj brat, Kraljević Filip, je svoj i život svoje porodice vezao za našu Otadžbinu u kojoj se nakon devet decenija rodio i prvi muški član dinastije Karađorđević, naslednik mog brata Karljevića Filipa, kraljević Stefan. Svoj život, kao i do sada nastavljam u Sevilji. Roditeljima iskazujem zahvalnost na ljubavi, brizi i trudu. Braći izražavam ljubav i odanost, a novom Princu-Nasledniku Srbije i Jugoslavije lojalnost i podršku. Dato u Sevilji, 28. aprila 2022.

Princ Petar Karađorđević

Petar Treći Karađorđević, Filip Karađorđević, Abdikacija
foto: Casa de Pilatos

Inače, Petar A. Karađorđević je najstariji sin princa Aleksandra i princeze Marije Bregance, kao i unuk Petra Drugog Karađorđevića, poslednjeg kralja Jugoslavije.

Princ Aleksandar III, Filipov brat blizanac

krštenje princa Stefana Karađorđevića, Stefan Karađorđević, Kraljevski dvor, Beli dvor, krštenje na Belom dvoru, Danica Karađorđević, Filip Karađorđević
foto: Ana Paunković
Petar Treći Karađorđević, Filip Karađorđević, Abdikacija
foto: Casa de Pilatos

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track