OVAJ MALIŠA DIREKTAN JE POTOMAK VOŽDA KARAĐORĐA I 4. U REDU ZA SRPSKI TRON: Pogledajte koliko je porastao princ Stefan, napunio 4!
Krštenje princa Stefana Karađorđevića, Foto: Ana Paunković

MALI PRINC

OVAJ MALIŠA DIREKTAN JE POTOMAK VOŽDA KARAĐORĐA I 4. U REDU ZA SRPSKI TRON: Pogledajte koliko je porastao princ Stefan, napunio 4!

Društvo -

Zavirite u kraljevski dom Karađorđevića

BEOGRAD - Direktni je potomak vožda Karađorđa i da je Srbija monarhija jednog dana bio bi možda kralj jer je četvrti u naslednom redu za srpski tron posle dede prestolonaslednika Aleksandra, strica princa naslednika Petra i oca princa Filipa.

Ni po čemu se ne razlikuje od ostalih beogradskih mališana osim po jednom - plave je krvi, kako se to obično kaže.

Princa Stefana Karađorđevića pamtite kako bebu jer su njegove slike sa krštenja obišle svet i bile objavljene u svim svetskim magazinima koji se bave životima kraljevskih porodica u Evropi.

S obzirom da je sa većinom njih i u srodstvu, priča o malom princu iz Srbije izazvala je veliko interesovanje.

krštenje princa Stefana Karađorđevića, Stefan Karađorđević, Kraljevski dvor, Beli dvor, krštenje na Belom dvoru, Danica Karađorđević, Filip Karađorđević
foto: Ana Paunković

Dedu mu je u krilu cupkala britanska kraljica Elizabeta Druga, a pradedi Petru Drugom na venčanju kum je bio lično britanski kralj Džordž.

Deda - prestolonaslednik Aleksandar, živi u Belom dvoru u Beogradu, rezidenciji porodice Karađorđević.

krštenje princa Stefana Karađorđevića, Stefan Karađorđević, Kraljevski dvor, Beli dvor, krštenje na Belom dvoru, Danica Karađorđević, Filip Karađorđević
foto: Ana Paunković

Otac Filip neverovatno liči na svirepo ubijenog kralja Aleksandra u Marselju 1934. godine.

Mališa je u međuvremenu porastao i nedavno proslavio 4. rođendan, kako je na to podsetila i njegova mama, princeza Danica, na svom Instagram profilu.

Detinjstvo provodi kao i svi naši klinci, putuje sa mamom i tatom, druži se, igra se, slavi slavu, Vrbicu...

Princeza Danica je prošlre godine za Story.rs otkrila mnoge pojedinosti iz porodičnog života koji su posle četiri godine u Londonu nastavili preseljenjem u Beograd.

- Vodimo posvećen i miran porodični život. Živimo u centru grada, oboje radimo od kuće, Stefan ide u vrtić u koji sam i ja kao dete išla. Kroz svoj život i deo odrastanja u Beogradu stvorila sam svoj krug prijatelja, koje imam i sada. Sada češće srećem prijatelje i poznanike i srećna sam zbog toga.

S druge strane, naravno, i Filip i ja imamo veliku odgovornost prema tituli koju nosimo i svesrdno se trudimo da je budemo dostojni. Vredno radimo i trudimo se da budemo dobar primer mladim ljudima, da radimo na projektima sa održivim ciljevima koji su značajni za naše društvo. Princ Filip, njen suprug, rekao je da žive normalan život svoje generacije, neopterećeni titulama koje nose, ali da je njihova dužnost da ih opravdaju.

Za Story je rekao i da se svim naporima trudi da savlada srpski jezik, kao neko ko je najpre progovorio španski, a zatim godinama živeo u Engleskoj...

- Kod kuće najviše govorimo srpski, između ostalog, zbog toga smo se i vratili u Srbiju, i to je Stefanov maternji jezik kojim on perfektno vlada. Danica i ja govorimo četiri strana jezika. Kad god odemo u posetu kod moje majke, princeze Marije da Glorije u Španiju, Stefan veoma brzo upija i koristi španske reči i odlično se sporazumeva.

Princ Filip od Jugoslavije

Princ Filip od Jugoslavije rođen je 15. januara 1982 u Ferfaksu i drugi je sin prestolonaslednika Aleksandra i princeze Marije da Glorije od Orleana. On je brat blizanac princa Aleksandra.

Filip je unuk kralja Petra II i kraljice Aleksandre. Kršteni kumovi su mu španska kraljica Sofija, grčki kralj Konstantin II i princeza Ana od Burbon Dve Sicilije, vojvotkinja od Kalabrije, rođena kao princeza od Orleana.

Filip je živeo u Virdžiniji do 1984. godine. Zajedno sa svojim bratom blizancem Aleksandrom krenuo je prvo u obdanište u Londonu. Sa osam godina Filip je 1990. godine postao učenik jedne od najboljih osnovnih škola u Londonu. U junu 2000. godine Filip je maturirao na Kraljevoj školi u Kenterberiju u Engleskoj, dobivši najbolje ocene iz tri predmeta (španski jezik, politika i geografija). Govori engleski, španski i francuski, a usavršava srpski jezik.

Filip je ljubitelj skejtborda i ronjenja. Interesuje ga slikarstvo, muzika, računari i prirodne nauke. Posetio je Srbiju 1991. godine i Bosnu 2000. godine. Filip i njegova porodica nastanili su se u Belom dvoru u Beogradu 17. jula 2001. godine. Putovao je po Evropi, SAD a posetio je i Bliski istok, Severnu Afriku, Jugoistočnu Aziju, Srednju i Južnu Ameriku.

Ženidba Danicom

Dana 24. jula 2017. godine, verio se sa dugogodišnjom devojkom Danicom Marinković. Venčanje je održano 7. oktobra 2017. godine u Sabornoj crkvi u Beogradu a činodejstvovao je Patrijarh srpski Irinej.

Dana 25. februara 2018. u Beogradu Njihova Kraljevska Visočanstva dobili su prvog sina princa Stefana Karađorđevića koji je četvrti u redu nasleđa trona Kraljevine Srbije nakon svog dede prestolonaslednika Aleksandra, strica princa naslednika Petra i oca princa Filipa. Princ Stefan pripada osmoj generaciji kraljevske kuće Karađorđević.

Biografija malog princa: Na dan kad se rodio zazvonila zvona Hrama Svetog Save

Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ Stefan rođen je u Beogradu 25. februara 2018. godine.

Sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja, zvona Hrama Svetog Save zvonila su kao znak rođenja novorođenčeta kraljevske porodice Karađorđević, a ovo je prvi put u istoriji da je 49 zvona najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu objavilo takvo rođenje.

Ovim povodom oglasila su se i zvona crkve Svetog Đorđa na Oplencu, kao znak rođenja princa. Ovo je prvo rođenje muškog deteta u kraljevskoj porodici u Srbiji nakon 90 godina kada se Nj.K.V. Princ Tomislav rodio u Beogradu. On je bio brat Njegovog Veličanstva Kralja Petra II, dede Nj.K.V. Princa Filipa.

princ Stefan Karađorđević, Stefan Karađorđević
foto: Royalfamily.org printscreen

Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej krstio je mladog Princa Stefana u dvorskoj kapeli Sv. Andreja Prvozvanog u dvorskom kompleksu na Dedinju 15. decembra 2018.

Kršteni kumovi su bili Nj.K.V. Princ Aleksandar (brat blizanac Nj.K.V. Princa Filipa) i gospođa Petra Lazarević i gospodin Dušan Antunović, dugogodišnji porodični prijatelji prinčevskog para, Princa Filipa i Princeze Danice. Zajedno sa patrijarhom, krštenje je bogoslužio episkop šabački Lavrentije koji je venčao Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra i Princezu Katarinu 1985. godine, a takođe je krstio i prinčeve Filipa i Aleksandra.

Princ Stefan je na krštenju nosio kršteno odelo koje je Njegovo Veličanstvo Kralj Petar II nosio na dan svog krštenja koje je obavio Njegova Svetost patrijarh Dimitrije 1923. godine u Beogradu, a njegov kum je bio je britanski kralj Džordž V.

Kurir.rs/Instagram

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track