07:34

NOVE DOJAVE O BOMBAMA! Ratomir Antonović i Zvonimir Jović o pozadini sve učestalijih dojava u školama, avionima i tržnim centrima

usijanje

NOVE DOJAVE O BOMBAMA! Ratomir Antonović i Zvonimir Jović o pozadini sve učestalijih dojava u školama, avionima i tržnim centrima

Društvo -

U 22 beogradske škole jutros se odvijala prava drama, nakon što su dobile cirkularni mejl o podmetnutoj bombi.

Đaci i osoblje ovih obrazovnih ustanova odmah su evakuisani, a na teren su stigle policijske ekipe koje su vršile proveru. Ispostavilo se da su dojave bile lažne. Ipak, sve ovo izazvalo je mnogo nervoze i među učenicima i među nastavnicima.

Ovim dojavama nastavljen je niz koji je počeo lažnim dojavama o bombama u avionima na relaciji Beograd-Moskva, na aerodromu, u tržnim centrima i sada u školama.

Da li treba da budemo zabrinuti zbog sve učestalijih dojava o bombama? Zbog čega neko ovakvim dojavama uznemirava đake i profesore? Kako se boriti protiv ovakvih stvari?

Na sva ova pitanja odgovor su dali u emisiji "Usijanje" na Kurir televiziji Ratomir Antonović iz Centra za bezbednost, istrage i odbranu i potpredsednik Unije prosvetnih radnika Srbije Zvonimir Jović.

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

- Mislim da su dojave povezane. Nije čudno što je naša zemlja na meti, to je zbog dobrih odnosa sa Rusijom i zbog neutralnosti. Dojave koje smo imali vezano za avione imale su jasan cilj da se ugrozi očuvana linija ka Rusiji. Srbija i Turska su jedine zemlje koje su imale relacije ka Rusiji. Ali, zašto se ovakve dojave nisu dešavale u Turskoj je zanimljivo pitanje. Ova akcija u 23 škole je itekako povezana sa lažnim dojavama na letovima Beograd-Moskva. Isti je cilj, samo ovaj put su meta deca. Poruka je svima upućena, a to je šta može da se desi u slučaju ako ne postupimo onako kako žele - izjavio je Antonović.

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

Jović je potom objasnio koja je procedura u školi u slučaju dojave o bombi.

- Procedura je jednostavna, potrebno je odmah da se obavesti policija i da se evakuišu deca. Onda se utvrđuje da li je bomba lažna. Proverava se da nije neko slučajno ostao u školi, što se zaposlenih tiče prioritet imaju stariji ljudi - rekao je Jović.

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

Antonović ističe da delimično može da se dođe do informacija ko šalje lažne dojave.

- Može delimično da se dođe do informacija. Što se tiče dojava za avione, mi smo došli do informacija da je dojava došla iz Švajcarske. Njihov sistem je toliko bio zaštićen da ne bi moglo da utvrdi ko je vlasnik tog domena - kaže Antonović.

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:23

SVE 4 DOJAVE O BOMBAMA U BEOGRADU I NIŠU BILE LAŽNE! Policija otkrila odakle stižu pretnje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track