01:14

BUGARI OGORČENI NA SRBE?! SPC je sada istinska majčinska crkva Ohridskoj arhiepiskopiji OTIŠLI SMO KORAK DALJE I OD CARIGRADA

obnovljeno jedinstvo

BUGARI OGORČENI NA SRBE! SPC je sada istinska majčinska crkva Ohridskoj arhiepiskopiji OTIŠLI SMO KORAK DALJE I OD CARIGRADA

Društvo -

Nakon 63 godine obnovljeno je kanonsko jedinstvo između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Makedonske pravoslavne crkve odnosno Ohridske arhiepiskopije.

Ivona Talevska, predsednica Makedonske asocijacije novinara, navela je na koji su način SPC i Vaseljenska patrijaršija prihvatile Makedonsku pravoslavnu crkvu u porodicu pravoslavnih crkava.

- Nakon primanja Makedonske pravoslavne crkve u porodicu pravoslavnih crkava od strane Vaseljenske patrijaršije u Istanbulu, jasno je šta se događa. Vaseljenska patrijaršija i SPC posle 63 godine od obnavljanja Makedonske pravoslavne crkve u liku Ohridske arhiepiskopije, potvrdili su njeno postojanje. Mada postoji velika razlika u tome šta je ko priznao. Vaseljenska patrijaršija je priznala samo njeno postojanje, ali ne i samostalnost. Vaseljenski patrijarh kaže da se rad Makedonske pravoslavne crkve priznaje samo u okvirima sadašnje Severne Makedonije. Što ide na ruku Bugarima koji ne priznaju postojanje Makedonaca kao manjine u Bugarskoj i Grčkoj. SPC je otišla korak dalje, ona priznaje rad Makedonske pravoslavne crkve i van njenih granica - istakla je Talevska u uključenju za jutarnji program Kurir televizije.

Ivona Televska
foto: Kurir televizija

Istakla je da u Makedoniji trenutno crkva nije od centru pažnje zbog parlamentarnih izbora i krize, mada to ne treba da brine.

- U Makedoniji su sada od primarnog značaja vandredni parlamentarni izbori. Kao i velika ekonomska kriza koja udara društvo, ali i veliko siromaštvo koje vlada zbog korupcije u društvu. Pitanje crkve nije na prvom mestu - rekla je Televska.

Talevska smatra da su Bugarska pravoslavna crkva kao i vlasti u Sofiji izuzetno nezadovoljne SPC jer se ovom odlukom oni potpuno udaljuju od Makedonske pravoslavne crkve.

- Bugarska crkva i vlasti u Sofiji su izuzetno nezadovoljne odlukom SPC. Jer se sada definitivno zna da Makedonska pravoslavna crkva nema nikakvih kanonskih veza sa Bugarskom pravoslavnom crkvom i da je njena istinska majčinska crkva zapravo SPC - rekla je Televska.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:30

Obeležavanje sto godina od ujedinjenja SPC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track