02:38

MAKEDONCI PREĆUTALI KLJUČNU STVAR! Nema autokefalnosti bez priznavanja SPC

MAKEDONCI PREĆUTALI KLJUČNU STVAR! Samo SPC može da im prizna samostalnost! Novinarka: MPC se koristi kao ADUT PROTIV BUGARA

Društvo -

Makedonska pravoslavna crkva nije proglašena samostalnom, več je samo Ohridska arhiepiskopija dobila autokefalnost, kaže Ivona Talevska, predsednica Makedonske asocijacije novinara

Vest da je Makedonska pravoslavna crkva dobila samostalnost nije tačna jer je nepotpuna, kaže Talevska.

- Treba napomenuti da je vest da je Vaseljenska crkva priznala makedonsku kao ravnopravnu drugim pravoslavnim crkvama u prvom trenutku primljena euforično u Severnoj Makedoniji. Naime, Makedonska pravoslavna crkva je svoju samostalnost proglasila pre 55 godina. Međutim, do danas niko nije priznao njenu samostalnost jer se takva odluka očekivala od crkve-majke, odnosno Srpske pravoslavne crkve - kaže Talevska.

Ivona Talevska, novinarka, Severna Makedonija
foto: Printscreen Kurir TV

Ona dodaje da je posle prvobitne euforije došlo do razočarenja među makedonskim vernicima.

- Vaseljenski savez je prihvatio Ohridsku arhiepiskopiju kao crkvu Makedonaca ravnopravnu drugima, ali to ne znači i autokefalnost, odnosno samostalnost Makedonske pravoslavne crkve prema crkvenim zakonima. Vest je prvo objavila Makedonska državna informativna agencija. Međutim, namerno ili slučajno, prećutali su jedan bitan detalj iz saopštenja Vaseljenske patrijaršije, a to je da se Ohridska arhiepiskopija ne sme služiti niti povezivati sa imenom ili nazivom Makedonija ili makedonski ni u jednom slučaju. To bitno menja razloge za prvobitnu euforiju zbog informacije, koja oigledno nije bila potpuna - ističe Talevska.

Sabor SPC, SPC, Hram Svetog Save
foto: Nikola Anđić

Čitava priča ima veliku pozadinu u koju je involvirana Bugarska.

- Nakon ovoga je jasno da nema samostalnosti bez prihvatanja od Srpske pravoslavne crkve. Međutim, ako je ovo euforija, pa razočaranje makedonskih vernika, ova odluka Vaseljenske patrijaršije ima veliku upotrebnu vrednost u borbi Makedonaca protiv bugarskog ultimatuma. Naime, Bugarska traži da se Makedonci odreknu svoje istorije i da priznaju da nemaju istorijski identitet, već da, kako Bugari traže, priznaju da su stvoreni odlukom Srba i Tita 1945. godine - dodaje Talevska.

Konačno, makedonska novinarka otkriva koji je najveći benefit ovakve odluke.

- Ukoliko Makedonija ne prihvati ovaj ultimatum, Bugarska preti vetom na pristup Severne Makedonije EU, čak i na početak pristupnih pregovora za članstvo u EU: Prihvatanje Ohridske arhiepiskopije od strane Vaseljenske patrijaršije je faktor koji potvrđuje postojanje makedonskog identiteta još u srednjem veku kada je Ohridska arhiepiskopija i osnovana. To Bugarima izbacuje tvrdnje o Makedoncima kao novonastaloj naciji - zaključuje novinarka.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:37

SKANDAL NA EVROSONGU! Albanka pokazala simbol dvoglavog orla

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track