JOŠ MESEC DANA SMO U OPASNOSTI OD UBITAČNOG GRADA! Ova mesta su na udaru, a jedna stvar može da napravi OZBILJNU ŠTETU!
Ivan Ristić o gradu koji pogađa Srbiju, Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

AU, čuvajte se!

JOŠ MESEC DANA SMO U OPASNOSTI OD UBITAČNOG GRADA! Ova mesta su na udaru, a jedna stvar može da napravi OZBILJNU ŠTETU!

Društvo -

Nakon što je olujno nevreme sa kišom, jakim vetrom i gradom poharalo u noći između srede i četvrtka pojedine delove opštine Zrenjanin iako su delovale sve protivgradne stanice u Česteregu, Banatskom Dvoru i Zrenjaninu na pojedinim usevima štete su stopostotne, a uskoro će biti saopšteni konačni rezultati pričinjene štete.

Iako su neki svoje useve mudro osigurali, oni koji nisu sada se hvataju za glavu. O tome gde grad najčešće pada, u kom periodu i koji usevi najčešće stradaju razgovarali smo sa meteorologom Ivanom Ristićem.

On za Kurir kaže da grad najčešće pada u zapadnoj i centralnoj Srbiji, ali da ne zaobilazi ni Vojvodinu, kako smo mogli videti, ali ni južnu Srbiju.

ječam, pšenica, grad, Zrenjanin
foto: Printscreen/RTS

- Gradovi koje često pogaša grad su Brus, Kruševac, Čačak, Aleksandrovac, Zlatiborski okrug i gradovi u Vojvodina. Pokazalo se da je to najviše deo oko Sombora, Banat ceo je generalno problematičan, a eto problemi su česti u Kikindi i Zrenjaninu - rekao je on.

Ristić dodaje da je grad po pravilu uvek najkrupniji na mestu nastanka oblaka.

grad
foto: Printscreen Instagram

- Grad pada tamo gde nastane oblak, i 30-40 kilometara oko njega, a to je najčešće u blizini planina. Inače, protivgradna zaštita nekad može napraviti više štete nego koristi jer ukoliko se akasni neki minut, grad bude još veći. Tako neadkevatno ispaljena protivgradna zaštita može više da odmogne nego da pomogne, ako padavina ne bude ublažena u pravom trenutku - rekao je on i objasnio da je namena tih raketa da u oblaku koji nastaje grad pretvori u kišu, ali ako se okasni neki minut grad može biti još jači i efekta zaštite nema.

Kako je naveo, vreme kada su najčešće pojave grada su nekad kraj maja, ali najviše jun, i posebno kraj juna, zbog čega nam opasnost tek preti! On uništava useve i to uglavnom maline, kukuruz i pšenica.

Saveti stručnjaka uvek su da se usevi - osiguraju.

Hrvatska, grad, nevreme
foto: Printscreen/Twitter

- Grad nije pojava koja svake godine pogađa jedno mesto. Negde se desi na svakih 4,5 godina, pa i ljudi koji se osiguraju se posle opuste i kada ih opet "strefi grad" i ostanu bez useva, hvataju se za glavu - rekao je naš sagovornik i napomenuo da je jedan od najjačih šteta koje su nastale kao posledice grada bile u okolini Brusa, 24. jun 2011. kada su sve maline stradale.

Takođe, treba da zapamtite koliko je grad opasan za živa bića. U nekim regijama, težina ledenih kugli koja padaju dovoljna je da povrede ili čak ubije životinju ili čoveka. Zabeleženi su slučajevi kada je grad probijao krovove automobila i autobusa, pa čak i krovove kuća.

Kurir.rs / Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track