ŠTA DA RADITE AKO STE NAPOLJU ILI U KOLIMA KAD POČNE DA PADA GRAD? Poštujte ova pravila ako hoćete DA SAČUVATE GLAVU! (FOTO)
Grad / Ilustracija, Foto: Dado Đilas

OPREZNO!

ŠTA DA RADITE AKO STE NAPOLJU ILI U KOLIMA KAD POČNE DA PADA GRAD? Poštujte ova pravila ako hoćete DA SAČUVATE GLAVU! (FOTO)

Društvo -

Ova vrsta padavine može da bude posebno opasna

Proleće, posebno jun mesec, vreme je kada nas padavina u vidu grada često iznenadi, a na najvećem gubitku budu poljoprivrednici.

Ipak, kada pada krupniji grad, on može povrediti i životinje i ljude koji se u trenutku padavine nađu napolju, pa je važno da znate šta u tim situacijama da radite.

Ako vas grad uhvati dok ste u kolima, najbolje je da zaustaviti auto uz rub puta, ali bez skretanja s puta, da se posle zbog količine padavine ne biste zaglavili u blatu.

Sjenica, selo Bogačice, grad
foto: Privatna arhiva

Ako je moguće, preporučljivo ga je sakriti ispod mosta, ili uvesti u garažu ili na natkriveni parking.

Ako po takvom vremenu nije moguće pokriti automobil od padavina, potrebno je da se odmaknete od prozora (ili još bolje da im okrenete leđa) i zatvorite oči rukama ili odećom. Ako je automobil dovoljno velik i njegove dimenzije dozvoljavaju, možete čak i ležati na podu.

nevreme, grad
foto: Nemanja Nikolić

Kada je počela da pada kiša sa gradom, apsolutno je nemoguće napustiti auto!

Štaviše, čekanje neće biti dugo, jer je ova pojava retko kada traje duže od 15 minuta.

Topola, Nevreme, Led, grad
foto: Printscreen/RINA

Ako ste u zatvorenom za vreme padavina, udaljite se od prozora i za svaki slučaj isključite električne uređaje, jer ova pojava obično prati grmljavina.

Ako vas je takvo vreme zateklo na ulici, morate pronaći zaklon!

Francuska, grad
foto: Twitter/Printscreen

Ipak, ako zaklona nema, svakako morate zaštititi glavu od grada koja pada velikom brzinom. Preporučljivo je da se tokom ovakvog pljuska ne skrivate ispod drveća, jer veliki komad grada može polomiti grane koje vas prilikom pada mogu prilično povrediti.

Hrvatska, nevreme, grad
foto: Printscreen/YouTube

Kurir.rs / S. T.

Bonus video:

00:29

Pada grad veličine klikera: Jako nevreme u Gornjem Stupnju kod Aleksandrovca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja