DOSLEDNO: Srbija skoro 100 dana pokazuje svetu da se može voditi nezavisna politika!
Foto: Nemanja Nikolić

POLITIKA

DOSLEDNO: Srbija skoro 100 dana pokazuje svetu da se može voditi nezavisna politika!

Politika -

Rusko-ukrajinski sukob je pre tri meseca podelio svet, ali naša država i dalje uspešno vodi balansiranu i odgovornu politiku, odupirući se sve većim pritiscima sa Zapada, ocenjuju sagovornici Kurira

Srbija već skoro 100 dana, koliko traje rat u Ukrajini, daje primer mnogima u svetu kako se može voditi nezavisna, samostalna politika, ocenjuju sagovornici Kurira!

Kako navode, u trenutku dok je svet duboko podeljen zbog rusko-ukrajinskog sukoba, naša država vodi računa najpre o sopstvenim interesima i uspeva da odoli sve jačim pritiscima Zapada, posebno po pitanju uvođenja sankcija Rusiji.

Konsenzus

Bivši ambasador Milisav Paić ocenjuje za Kurir da drugačija politika od one koju naša država vodi već tri meseca i ne može da se zamisli.

- Ukoliko u zemlji postoji politički konsenzus, a postoji, onda je najprirodnije da Srbija vodi nezavisnu spoljnu politiku baziranu na opštim principima međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija, što znači zaštita teritorijalnog integriteta i suvereniteta države. Između ostalog, neki od osnovnih načela su mirno rešavanje sporova, nemešanje u unutrašnje stvari drugih zemalja, pravo svih zemalja na izbor svog unutrašnjeg rešenja i spoljne politike, zaštita međunarodnog mira i stabilnosti, kao i ključna uloga UN u rešavanju svih međunarodnih sporova - navodi Paić.

Milisav Paić, Usijanje dana
foto: Kurir

Kako ističe, pridržavanje tih načela je osnova za opstanak i slobodan razvoj malih i srednjih država.

- Srbija se protivi politici sile i nametanja rešenja unutrašnjih planova i međunarodnih odnosa. Ovakva naša politika je principijelna i najbolja zaštita od pokušaja svih pritisaka. Takođe, kao zemlja koja je devedesetih bila izložena najdrastičnijim i najširim sankcijama od strane Saveta bezbednosti, Srbija ima moralno pravo da ospori politiku sankcija kojima Zapad lako pribegava ne vodeći računa da one pogađaju najosetljivije i najmanje zaštićene delove stanovništva. U tom smislu, Srbija nema drugog izbora sem da vodi principijelnu politiku političke neutralnosti. Mi moramo da odbijemo svaki pokušaj da budemo uvučeni u sukobe koji nisu nešto što je Srbija izazvala, niti može da promeni situaciju - objašnjava Paić.

Protiv sankcija

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković za Kurir kaže da Srbija nema racionalni interes da uvede sankcije Rusiji.

Usijanje, Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir Televizija

- Ekonomski i energetski, to je čist gubitak. Politički je, takođe, čist gubitak, jer nam je Rusija jedini partner u delikatnim državnim regionalnim izazovima kao što su Kosovo i Republika Srpska. S druge strane, glasanjem u GS UN, moralno, politički i međunarodno pravno osudili smo napad na Ukrajinu, a principijelno podržavamo teritorijalni integritet i državni suverenitet Ukrajine u međunarodno priznatim granicama. Nismo član EU i pitanje je da li ćemo biti, te nas ne obavezuje njihov stav prema Rusiji bez obzira na pritiske koji su nepotrebni i previše dramatizovani - kazao je on.

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku kaže da je "u normalnim, mirnodopskim uslovima, takva politika optimalna i moguća", ali se nakon ruske invazije na Ukrajinu drastično sužava prostor jer se primenjuje princip "ako nisi s nama, onda si protiv nas".

Suzana Grubješić
foto: Kurir

- Imajući u vidu da je Srbija politički i strateški opredeljena za evropske integracije, nema nikakve dileme u kom pravcu treba da nastavi.

Ana Brnabić, premijerka Srbije

Izloženi smo ogromnim pritiscima

Premijerka Ana Brnabić poručila je da je Srbija izložena ogromnim pritiscima jer je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji.

- Naša pozicija je potpuno u skladu sa međunarodnim pravom i našim nacionalnim interesima. Nije laka, ali se borimo svaki dan da je održimo - rekla je Brnabić za RTS.

Navela je da Srbija takvu svoju poziciju ne menja.

- Nadam se da poziciju Srbije razumeju ili makar čuju partneri iz Rusije, Evropske unije, SAD i drugih zemalja - kazala je.

Dodaje da ta pozicija znači nepovredivost teritorijalnog integriteta međunarodno priznate države, kao što je Srbija.

- Ne možete se kleti u nepovredivost teritorijalnog integriteta Ukrajine a istovremeno da taj princip ne važi za Srbiju. Zato je i pozicija Srbije veoma specifična i to bi svi trebalo da razumeju, ili bar čuju.

Aleksandar Vučić jasan

Ni proruska, ni prozapadna, već vlastita politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije ove nedelje da zasad ne postoji mogućnost da Srbija uvede sankcije Rusiji. On je naglasio da mi gledamo svoje interese i borimo se za njih.

- Ko zna i kakve pretnje mogu da budu i šta sve može da bude, ali kao što vidite, prošlo je 90 dana - Srbija vodi istu politiku, jedina u celoj Evropi. Jedna mala zemlja, brojčano malog, ali veoma ponositog naroda vodi svoju politiku - ne prorusku, ne prozapadnu, vodi svoju politiku. Nalazi se na evropskom putu, nikoga nije uvredila, ničim nije doprinela sukobu i vodi samostalnu i nezavisnu politiku - rekao je Vučić.

Ivana Žigić/ Foto/Source:Nemanja Nikolić

bonus video:

02:03

UKRAJINA JE 30 GODINA PRIPREMANA ZA VELIKU IGRU?! Stručnjaci upozoravaju: Svet je blizu NIKAD OPASNIJEG SUKOBA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja