VELIKA ČAST ZA DR ILIJU ŽIVOTIĆA: Policija Pakistana uručila priznanje srpskom stručnjaku (FOTO)
Foto: privatna arhiva

VELIKA ČAST ZA DR ILIJU ŽIVOTIĆA: Policija Pakistana uručila priznanje srpskom stručnjaku (FOTO)

Društvo -

U Beogradu je juče u organizaciji strukovnog udruženja Internacionalna policijska organizacija (IPO) koje je član komiteta NVO za borbu protiv droga UN održan radni sastanak, odnosno IPO kongres stručnjaka za bezbednost iz 25 država. Na ovom događaju učešće su uzeli pripadnici policija, službi bezbednosti, civilnog sektora bezbednosti kao i predstavnici nekoliko velikih kompanija za obezbeđenje iz EU. Razmenjena su mišljenja i iskustva vezana za bezbednosnu situaciju u EU, trgovinu ljudima, šverc narkotika, krijumčarenje ljudi i terorizam.

Veliku pažnju je privukla analiza studije slučaja terorističkog napada na tržni centar u Najrobiju koju je predstavio jedan od bivših pripadnika specijalnih jedinica i tim lider obezbeđenja VIP ličnosti Lorkan Bajme. On je učestvovao u spasavanju talaca i borbi protiv terorista Al Šababa tokom četvorodnevne opsade kada je stradalo preko 70 osoba a više od 200 ranjeno 2013. godine.

Ilija Životić, Pakistan
foto: privatna arhiva

Poseban događaj na ovom okupljanju predstavljalo je pojavljivanje zvanične delegacije Policije Pakistana koja je došla da uruči priznanje srpskom stručnjaku iz oblasti bezbednosti, narodnom poslaniku dr Iliji Životiću za program edukacija koje je kreirao za njihove pripadnike i koji je očigledno naišao na izuzetan odziv. Prema rečima Životića pojavljivanje delegacije u svečanim uniformama izazvalo je pravo oduševljenje među prisutnima.

"Meni ovaj čin zaista puno znači, nekoliko visoko rangiranih pripadnika policije države koja se nalazi hiljadama kilometara daleko došlo je da mi se zahvali. Zaista nemam reči, ostao sam bez teksta. Znam da su predavanja koja smo moj tim i ja održali njima putem interneta bila izuzetno praćena i da su komentari bili pozitivni ali ovo je zaista jedinstveno", izjavio je dr Životić nakon uručenja nagrade.

Ilija Životić, Pakistan
foto: privatna arhiva

"Takođe, ovo je samo potvrda da u Srbiji ima adekvatnih stručnjaka za bezbednost i da je međunarodna saradnja u oblasti obrazovanja iz oblasti bezbednosti jedan od načina povezivanja i izuzetno udaljenih država. Shodno tome, regionalna i međunarodna bezbednosna saradnja su ne neminovnost već nužnost u savremenom svetu, jer ni jedan bezbednosni problem se već godinama ne može posmatrati samo kao nacionalni već mnogo šire. Takvo stanovište da je neki bezbednosni problem samo naš i ničiji drugo, mogao bi nas dovesti u stanje izolovanosti u kome bi on zaista postao samo naš problem, odnosno mi bismo platili najveću cenu njegovog rešavanja umesto da se isti reši zajedničkim snagama i da sam taj proces rešavanja bude jedan od načina povezivanja država", istakao je dr Ilija Životić i dodao da nikako ne potcenjujući ekonomiju, jer je ona osnov povezivanja država i naroda, smatra da do istinskog pomirenja dolazi isključivo zajedničkim bezbednosnim angažovanjem država.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track