GRANIČARI NEBA SVEČANO PROSLAVILI SVOJ PRAZNIK: Defile i nagrade najboljima koji su tu 24 sata dnevno svih 365 dana u godini
Foto: MInistarstvo odbrane

Kasarna "BANJICA"

GRANIČARI NEBA SVEČANO PROSLAVILI SVOJ PRAZNIK: Defile i nagrade najboljima koji su tu 24 sata dnevno svih 365 dana u godini

Društvo -

Povodom Dana službe vazdušnog osmatranja i javljanja i Dana 126. brigade vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja u kasarni "Banjica" u Beogradu danas je održana vojna svečanost, upriličen je svečani defile jedinica i prikaz naoružanja i vojne opreme, dok su najistaknutijim pojedincima uručena priznanja za odlične rezultate u radu.

Svečanosti je prisustvovao komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnik Duško Žarković, koji je čestitao praznik pripadnicima jedinice i službe i podsetio na bogatu istoriju vazdušnog osmatranja i javljanja, ispisanu najsvetlijim primerima hrabrosti i požrtvovanja.

1 / 9 Foto: MInistarstvo odbrane

Nakon svečanosti položeni su venci na spomen-obeležje u kasarni kojim ova jedinica čuva uspomenu na potporučnike Sinišu Radića i Željka Savičića, poginule tokom NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine.

Dan službe VOJ i Dan 126. brigade VOJIN obeležavaju se u znak sećanja na 18. jun 1915. godine, kada je srpska vrhovna komanda izdala naređenje da se oforme stalne osmatračke signalne stanice radi označavanja pravca leta neprijateljskih aviona.

126. brigada vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja jedna je od sedam odlikovanih brigada Ordenom narodnog heroja za zasluge postignute tokom NATO agresije 1999. godine. Ova jedinica i njeni pripadnici su tokom svih 78 dana agresije dostavljali podatke o situaciji u vazdušnom prostoru što predstavlja presedan u savremenom ratovanju, a zaslužni su i za otkrivanje avijacije po kojoj su uspešno dejstvovale raketne jedinice tadašnje Vojske Jugoslavije.

Vojska Srbije
foto: MInistarstvo odbrane

Ova jedinica Vojske Srbije posebna je po svojim zadacima koji podrazumevaju konstantno osmatranje vazdušnog prostora iznad i na prilazima Republike Srbije, pa se stoga pripadnici ove jedinice drugačije nazivaju i graničari neba. Njihov posao je da podatke prikupljene radarskim osmatranjem dostave svim korisnicima u sistemu odbrane 24 časa, svih 365 dana u godini. Njihov posao se nikada ne završava i oni su uvek u pripravnosti zato su po svojim zadacima osmatranja i neprekidne kontrole vazdušnog prostora, obaveštavanja određenih korisnika sistema odbrane Republike Srbije o situaciji u vazdušnom prostoru, navođenju borbene avijacije u lovačkoj nameni, pružanje navigacijske pomoći vazduhoplovima u nuždi i usmeravanje artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva na ciljeve u vazdušnom prostori jedinstveni u Vojsci Srbije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track