ŽENA PLAČE POSLE NEUSPEŠNE VANTELESNE, A DOKTOR VIČE NA NJU: Šta hoćete više i ovako je nemoralno da u 42. želite da budete majka!
Foto: Shutterstock

strašno

ŽENA PLAČE POSLE NEUSPEŠNE VANTELESNE, A DOKTOR VIČE NA NJU: Šta hoćete više i ovako je nemoralno da u 42. želite da budete majka!

Društvo -

Svaki šesti par u Srbiji ima problem sa začećem, a procene su da blizu 200.000 ljudi ne može da ostvari potomstvo prirodnim putem.

Lekari savetuju da je u ovom procesu najvažnije potražiti lekarsku pomoć na vreme, a ukoliko se odlučite za odlazak na vantelesnu oplodnju, važno je da znate da su godine starosti najbitniji faktor.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da Vlada donosi odluku da se vantelesna oplodnja prihvata za žene do 45 godina.

Tatjana Macura, predsednica udruženja "Mame su zakon", kaže za Kurir da je udruženje više nego zadovoljno odlukom da se starosna granica za vantelesnu oplodnju pomeri sa 43 na 45 godina.

Tatjana Macura, Usijanje, Vladan Glišić
foto: Kurir

- Zahvalni smo na podršci i brzoj reakciji ministarstva koje je odreagovalo u rekordnom roku s obzirom na vrstu problema. Udruženje je donelo odluku da se obrati ministarstvu jer su se nama obracale žene gde smo iz neposrednog kontakta sa njima zakljucili da je neophodno pomeriti starosnu granicu za vantelesnu oplodnju koja je placena iz RFZO. Dodatno, radićemo na tome da se starosna granica ukine u potpunosti. Krajnju odluku svakako donosi komisija koja ocenjuje i procenjuje da niko neće ni ući u procese ukoliko nema šanse. Možda je ovo daleko na vidiku, ali je prilika da otvorimo i raspravu o tome - kaže Macura i dodaje:

- Ovo je za Srbiju dobra vest, jer ovakvu meru nemaju ni mnoge bogate zemlje. Primera radi u Nemačkoj je gornja granica za žene 40 godina, a za muškarce 50. A svi imamo problem za natalitetom.

Međutim, na tviteru se pojavio tvit u kome je žena objavila da je četrdesetdvogodišnja žena plakala posle neuspešne vantelesne oplodnje, a da je doktor vikao na nju.

- Priča žena kako je posle neuspešne VTO (vantelesne oplodnje) plakala, a doktor koji se bavi time joj govori: Šta vi hoćete više i ovako je nemoralno da vi u 42. godini želite da budete majka". Nije rekla ko je inače bih išla da ga pljunem - napisala je autorka u tvitu.

tvit, vantelesna oplodnja
foto: Printskrin Tviter

Sudeći po komentarima većina tviteraša je bila šokirana izjavom doktora.

- Prosto ne mogu da verujem da je neki doktor to izjavio. Stvarno da ga pljune čovek - piše u jednom komentaru, a u drugom stoji:

- Ne bi verovao šta sve pojedino medicinsko osoblje izgovara ženama.

Ipak jedna žena je navela da je ona imala lepo iskustvo u porodilištu.

- Skoro sam izašla iz porodilišta i nisam čula da je iko rekao nekoj ženi nešto ružno - prokomentarisala je ona.

1 / 2 Foto: Printskrin Tviter

- Pa imala si sreće, najčešće se čuje ono klasično dok se žena uvija od bolova i vrišti - Kad si umela da se ... sad možeš i da trpiš bolove. (Parafraziram).

- Pakao, treba biti surov prema takvima - napisao je kratko jedan tviteraš.

Što se tiče ovog primera i navodne reakcije doktora, Tatjana Macura je prokomentarisala da ovakve situacije pokazuju da mnogi lekari ne prođu osnovne obuke koje bi rešile odnos između pacijenta i lekara, pa često za ovakve grube pristupe smatraju da su lekoviti, da mogu da "trgnu" pacijenta.

- Međutim, vidimo da pacijenti zbog takvih metoda smo utonu u još veće probleme psihičke prirode. Zato savetujem svim ženama koje imaju ovakvu ili sličnu situaciju da pojedinačne slučajeve prijave inspekciji jer su ovakvi nastupi lekara nedopustivi. I kod nas, ali i u svetu postoje primeri žena koje su dobijale decu u kasnijim godinama. Sve dok je žena zdrava dok su joj zdravi reproduktivni organi nema razloga da se ne pokuša. Svakako o tome odluku donosi komisija, a ne jedan lekar.

Kurir.rs

Bonus video:

16:33

GINEKOLOG DR VANJA MILOŠEVIĆ: Kada je pravo vreme da se trudnice vakcinišu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track