ISPOVEST GASTARBAJTERA MILINKA KOJI ŽELI DA SE VRATI U SRBIJU: Ovakav život je težak, došao sam kao dete, ali uvek ću biti STRANAC
Foto: Shutterstock

spreman za povratak

ISPOVEST GASTARBAJTERA MILINKA KOJI ŽELI DA SE VRATI U SRBIJU: Ovakav život je težak, došao sam kao dete, ali uvek ću biti STRANAC

Društvo -

Letnji odmor mnogi naši građani koji žive i rade u inostranstvu koriste za dolazak u Srbiju, a mnogi gastarbajteri kada vide kako se situacija u našoj zemlji promenila nabolje u poslednjih nekoliko godina ozbiljno razmišljaju o povratku.

Predsednik Pozorišne trupe "Gastarbajteri" iz Beča Milinko Ametović Beganović takođe odmor provodi u rodnom kraju gde priprema i osmišlja pozorišni program za narednu sezonu, ali sve češće razmišlja i o konačnom povratku u zemlju u kojoj je rođen - Srbiju.

U rodnoj Loznici provodi vreme okružen porodicom i prirodom i navodi da iz toga crpi snagu za nove uspehe.

- Kad se pozorišna sezona završi spakujemo kofere i sa decom dođemo u našu porodičnu kuću u Loznici. Ja sam sa devet godina došao u Beč, ali sve više razmišljam o povratku. To ću sigurno i uraditi za nekoliko godina - priča Ametović Beganović za Telegraf.

Pored pozorišne trupe, kojoj se posvećuje u potpunosti jer je gluma njegova strast, Ametović-Beganović je vlasnik firme "kol centra" i priznaje da može da živi svuda gde ima struje i interneta.

Beč, Održivi razvoj
foto: Shutterstock

- Polako planiram povratak, tamo gde pripadamo, a to je naša lepa Srbija. Koliko god nam bilo lepo u Beču, uvek će nam nešto faliti, gastarbajterski život je težak. Čovek nigde ne pripada - konstatuje Milinko.

Dodaje da će koliko god bio uspešan i dobro govorio nemački jezik u Austriji uvek biti stranac, dok će u isto vreme, za svoje zemljake u otadžbini, takođe biti stranac iz Beča.

- Nigde ne pripadamo. To i jeste problem. Moja deca se lepo osećaju u Srbiji iako su rođeni u Beču. Uspeo sam tu ljubav prema prirodi i pravim životnim vrednostima da prenesem na njih. Da se radujemo sitnicama i da nije sve u materijalnim stvarima - navodi Milinko.

Iza njega je težak životni period, koji je prebrodio, kako kaže, uz pomoć vere, pa su mu se život i shvatanja promenila.

- Osećam se kao da sam se probudio posle 28 godina. Mnoge stvari koje ranije nisam razumeo, shvatio sam, da treba zahvaliti Bogu na svemu što nam se dešava, i ružnom, i lepom. Čudne stvari su mi se izdešavale i posle svega ne može ništa više da me slomi - kaže Ametović Beganović.

Tokom odmora ne zapostavlja pozorišnu trupu pa uveliko smišlja čime bi to od jeseni mogli da obraduju publiku.

- Pripremam naš pozorišni program za jesen koja nam polako kuca na vrata. Radujem se svemu i svima preporučujem da se raduju jer kome je tuga šta dobro donela - pita se Milinko.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track