Najnovije vesti

VLADA MENJA UREDBU O SUBVENCIJI ZA PRVI STAN: Evo koje još majke će sada moći ovu pomoć da dobiju!
Foto: EPA / Stephanie Lecocq, Marina Lopičić, Shutterstock

podrška roditeljstvu

VLADA MENJA UREDBU O SUBVENCIJI ZA PRVI STAN: Evo koje još majke će sada moći ovu pomoć da dobiju!

Društvo

Uredba o subvencionisanju kupovine prvog stana za mame koje su rodile bebu u ovoj godini biće uskoro promenjena, kako bi sve majke koje su odbijene, a ispunjavaju uslove, mogle da dobiju novčanu pomoć.

Darija Kisić, ministarka za rad i predsednica komisije za dodelu novčanih sredstava za kupovinu prvog stana, istakla je da propis kojim se definišu uslovi za dodelu subvencije jedna je od najvažnijih mera za podsticaj nataliteta i podrške majkama u Srbiji.

Darija Kisić
Darija Kisićfoto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

- Država je odlučna da podrži majke da reše stambeno pitanje i zasnuju svoju porodicu, jer tako ulažemo u još bolju budućnost naše zemlje - rekla je ona za Novosti i dodala:

- Dosadašnja praksa pokazala je da su postojale nedoumice u primeni Uredbe i da su majke umesto predugovora podnosile ugovore o kupoprodaji nekretnine. U narednom periodu nadležni će učiniti sve da se pronađe pravni osnov da sve one koje su u momentu rođenja deteta ispunile sve uslove, dobiju podršku države - navela je Kisićeva.

- Pozivam majke koje su rodile decu u ovoj godini, ukoliko ispunjavaju uslove, da podnesu zahtev za subvenciju za kupovinu nekretnine, jer država je odlučna i finansijski spremna da ih podrži - poručila je ministarka.

Inače, problem je nastao pošto su mame potpisale ugovor o kupovini stana na kredit uglavnom dan pre nego što su podnele zahtev za subvenciju, za šta su mesec dana prikupljale papire.

Pred državom koja odlučuje o dodeli novca, zbog potpisanog ugovora, one su već imale nekretninu u vlasništvu, čime su automatski izgubile osnovni uslov i pravo na novac iz budžeta.

Komplikovana procedura i neusklađenost propisanih uslova sa realnim stanjem na terenu odbili su mnoge parove da se upuste u avanturu obezbeđivanja krova nad glavom sa delom novca iz državne kase.

Do sada su subvencije za stan dobile četiri majke i to iz - Sombora, Trstenika, Kragujevca i Bečeja, a država je u tu svrhu izdvojila ukupno 34.595 evra. Prema podacima Ministarstva za rad u proceduri je 39 zahteva.

NAJVEĆA POMOĆ 20.000 EVRA

Uredba o subvencionisanju kupovine prvog stana važi za sve mame koje su decu dobile od 1. januara 2022. Zahtev može da se podnese godinu dana od detetovog rođenja, a mama ne sme u trenutku podnošenja zahteva da ima nekretninu u vlasništvu. Maksimalna subvencija može da bude 20.000 evra.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track