MISTERIJA TAJNE TETOVAŽE KRALJA ALEKSANDRA: Preko grudi imao istetoviran OVAJ SIMBOL, a njegov ubica imao na telu JEZIV BELEG!
Foto: Privatna arhiva

srpska istorija

MISTERIJA TAJNE TETOVAŽE KRALJA ALEKSANDRA: Preko grudi imao istetoviran OVAJ SIMBOL, a njegov ubica imao na telu JEZIV BELEG!

Društvo -

Sin jednog od najomiljenijih srpskih vladara kralja Petra Prvog Karađorđevića Aleksandar Karađorđević imao je tajnu tetovažu istetoviranu preko grudi, a ta tetovaža bila je misterija kada se otkrilo za nju, ali slobodno se može reći i da je ostala misterija.

Naime, Kralj Aleksandar imao je istetoviranog orla sa raširenim krilima i krunom na glavi. Tetovažu možete pogledati OVDE.

Za ovu tetovažu saznalo se kada je đakon Nenad Jovanović prikupljajući materijal za knjigu “Grbovi, zastave i himne u istoriji Srbije”, objavio fotografiju kraljeve tetovaže.

Kralj Aleksandar Karađorđević, snimak, ton, Bled, češki ministar
foto: Printscreen Youtube

Za života kralja Aleksandra Ujedinitelja nije se znalo za ovu tetovažu, tek dosta godina posle njegove smrti saznalo se za ovu tajnu.

Međutim, zanimljivo je i da je njegov ubica, Vlado Černozemski, pripadnik Unutrašnje makedonske revolucionarne organizacije (VMRO). VMRO je zbog ovog atentata sarađivao sa, takođe, zločincima ustašama.

Ubica Vladimir Georgijev Kerin, kako je bilo pravo ime Černozemskog, imao je na desnoj ruci istetoviranu mrtvačku glavu i dve ukrštene kosti, a iznad četiri slova - VMRO.

Tetovaže
foto: Twiter/Rotkvarija

Podsetimo, nekoliko godina nakon atentata na kralja Aleksandra u Marseju, dogovorom vođe Hrvatske seljačke stranke Vlatka Mačeka i predsednika jugoslovenske vlade Dragiše Cvetkovića stvorena je Banovina Hrvatska, kao autonomna teritorijalna jedinica unutar Kraljevine Jugoslavije.

Podsetimo, atentator je jednim metkom ranio francuskog ministra inostranih poslova Luja Bartua, koji je, nažalost, usled neadekvatne medicinske pomoći iskrvario i umro. Tada je teško ranjen i general Žorž, ali je on uspešno operisan.

Sahrana kralja Aleksandra I izazvala je veliku pažnju srpske, jugoslovenske, evropske i američke javnosti.

I premda su kraljeve potezi možda bili za diskusiju a ideje bile neshvaćene, kako nekada, tako i danas o kralju Aleksandru kruže mnoge neistine i klevete.

Slava viteškom kralju.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:43

PROFESOR SIMEUNOVIĆ O ISTORIJI SRBIJE I CRNE GORE: Pogrešno je videti isključivo idealan ili neprijateljski odnos

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track