VERUJEM DA ĆE NAM SPASITI DECU; Roditelji dečaka povređenih u Bugarskoj sačekali ih ispred Tiršove gde će nastaviti lečenje! FOTO
Foto: Marko Smiljković

VERUJEM DA ĆE NAM SPASITI DECU; Roditelji dečaka povređenih u Bugarskoj sačekali ih ispred Tiršove gde će nastaviti lečenje! FOTO

Društvo -

Dečaci Ilija Č. i Nikola T. najteže povređeni u teškoj saobraćajnoj nesreći u nedelju u Bugarskoj, kada se autobus sa članovima ANIP "Ju-Lira" prevrnuo u jarak na auto-putu "Trakija" kod Stare Zagore, oko 12.30 su primljeni u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj u Beogradu, gde će biti nastavljeno njihovo lečenje.

1 / 11 Foto: BG VOICE media group

U pratnji medicinskih ekipa, iz Klinike "Pirgov" u Sofiji, juče pre podne su prebačeni sa dva helikoptera MUP Srbije koji imaju sanitetsku opremu. Na aerodromu u Surčinu sačekao ih je dr Siniša Dučić, direktor Klinike u Tiršovoj. Do ove medicinske ustanove, mališani su, potom, transportovani sanitetima gde su ih čekali roditelji: Nikolu tata Vladimir i majka Bojana, a Iliju mama Vesna, pišu Novosti.

Direktor Klinike u Tiršovoj, dr Siniša Dučić, posle prijema mališana i prvog uvida u njihovo zdravstveno stanje, kazao je da su dečaci na intenzivnoj nezi. On je naveo da jedan od dečaka ima više preloma i povreda mekanog tkiva. Drugi dečak, prema njegovim rečima, ima neurološke povrede i njegovo stanje je komplikovanije.

Potresne su bile slike kada su ih u Tiršovoj dočekali roditelji. Dečaci su bili u sanitetima, na nosilima i pod aparatima. Susret je trajao tek toliko dok su ih medicinske ekipe unosile do odeljenja Klinike. Tek toliko da sinovima upute koju rečenicu ohrabrenja.

- Nikola, junak si, za junaštvo si dobio i ovaj letački znak od kapetana helikioptera. I tvoj Ika je dobio - govorio je sinu Vladimir .

Dečak se nije oglašavao. Samo mu je, kao u snu, smešak pokrenuo usne.

Mama Bojana se sve vreme držala, kao div. Samo se čuo Vesnin plač. Jak i kratak: "Ilija, sine, Ilija!" Ona prvi put vidi svog sina posle nesreće, ali su joj o svemu javljali drugi sin i kćerka koji su se, posle prve vesti o udesu, sa Nikolinim roditeljima uputili u Sofiju da pruže podršku obeju porodica.

- Šta bih vam u ovim trenucima kazao? Ne znam. Teško je. Neopisivo teško... Nadam se i verujem da će nam se deca oporaviti - kazao je za Vladimir T. kada su dečaci smešteni na odeljenje i nakon što je započelo dodatno snimanje povreda.

- Čekamo te rezultate, a pitam se, ko je mogao da nasluti ovakvu nesreću? Ko je mogao da je zamisli? Deca vole folklor. Okupljaju se. Igraju. Pevaju. I nije im prvi put da putuju na slične smotre i festivale. Zato mi nikog ne teretimo. Vozača, govorim u svoje ime, nećemo da tužimo. On, sigurno nije želeo da se ovako završi putovanje naše dece. I, molim vas, još bih nešto dodao: izražavamo veliku zahvalnost bugarskom narodu, osoblju klinike "Pirgov" u Sofiji, školi u kojoj Ilija i Nikola treba da pođu u peti razred, učiteljici Zorici, mojoj kompaniji...

Vesna dok Vladimir govori, prelistava Ilijin pasoš. Zastaje tamo gde je njegova fotografija. Ljubi je, a u drugoj ruci steže Zlatni letački znak, dar pilota helikoptera s kojim je leteo od Sofije.

- Kad sam ga dozivala, otvorio je oči... Verujem da će lekari učiniti sve da nam spasu decu - kaže tiho.

Još troje lakše povređene dece - N. M. (16), S. M. (12) i A. M. (10), kao i dvojica odraslih S. M. i A. A, kojem je amputirana potkolenica, i dalje su na lečenju u klinici u Staroj Zagori. Kada je reč o njihovom zdravstvenom stanju, ministar zdravlja Bugarske Acen Medžidijev rekao je juče da je moguće da će i ova deca kao i povređeni S. M. već danas biti prebačeni u Srbiju.

- Pacijent kojem je amputirana noga može biti duže zadržan na lečenju u Staroj Zagori, jer postoji potreba za menjanjem zavoja kako se rana ne bi inficirala - rekao je Medžidijev.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track