MUZIKA JE KAO I VINO POVEZANA SA PRIRODOM I LEPOTAMA BALKANA! Jovanka Višekruna Janković pionir je regionalne saradnje u kulturi
Foto: Promo/Goran Zlatković

MUZIKA JE KAO I VINO POVEZANA SA PRIRODOM I LEPOTAMA BALKANA! Jovanka Višekruna Janković pionir je regionalne saradnje u kulturi

Društvo -

Razvoj mladih muzičkih talenata treba povezati sa razvojem regiona, muzika i vino udružuju upravo taj spoj prirodnog potencijala regiona – talenata u slučaju muzike i kvaliteta prirode i vina koji zajedno zaslužuju da se razvijaju i predstave region u najboljem svetlu.

Kada se spoje talenat, znanje, iskustvo i harizma – inspiracija dolazi sama od sebe. Jovanku Višekrunu Janković, pijanistkinju i direktorku ArtLink udruženja, upravo je Balkan inspirisao da postane lider u regionalnoj kulturnoj saradnji. Nosilac je prestižnog francuskog Ordena umetnosti u rangu viteza za doprinos umetnosti i kulturi, a podrška mladim talentima kojoj se kao umetnik i pedagog posvetila prepoznata je u širem društvenom kontekstu. Za autorski projekat Kamerata Balkanika, prvu regionalnu inicijativu u oblasti klasične muzike, koja za cilj ima uspostavljanje saradnje i veza u regionu, sa posebnim fokusom na mlade talente, dobila je od Fonda za Balkan priznanje Šampion regionalne saradnje.

Već 15 godina okupljate mlade talente iz sveta i regiona – kada se osvrnete na početak, da li ste zadovoljni rezultatima koje ste postigli?

  • Tačnije 18 godina okupljanja mladih talenata iz regiona počevši od prvog regionalnog projekta Nordic – Balkan, u kome smo osnovali orkestar NORBAL, gde su se prvi put okupili mladi iz regiona Zapadnog Balkana uz podršku Nordijskog saveta ministara. Ja sam osmislila taj projekat i uz podršku partnera iz nordijskih zemalja to i realizovala na festivalu Ohridsko leto, koje je takođe bilo partner i domaćin ovog orkestra u leto 2004. godine. Ideja je bila da model nordijske regionalne saradnje bude uzor mladima u regionu, i tada su oni svi zajedno proveli tri nedelje u radu i vežbanju sa maestrom Bojanom Suđićem i izveli koncerte u Ohridu, Bitolju i Beogradu. Nordijski savet ministara je objavio i CD sa ovog projekta. Od tada do danas mnogo puta je ArtLink bio inicijator, organizator i koordinator regionalnog okupljanja mladih umetnika na festivalu ArtLink, ali i na festivalima u regionu – u Tirani, Herceg Novom, Kotor Art-u. Uz to ti mnogi mladi umetnici su postali prijatelji tokom svih ovih godina, a imali su sjajne prilike da nastupaju sa umetnicima kao što su Fedor Rudin, Ištvan Vardai, Jan Vogler, Robert Lakatoš, Pavel Doležal, Kamerata Janacek, Benjamin Haemhouts i mnogi drugi. Sva ta prijateljstva, brojni nastupi, odlični koncerti i partnerstva kako u regionu, tako i sa višegradskim i evropskim partnerima su rezultati koji predstavljaju model dugoročnog strateškog planiranja u stvaranju jedinstvenog kulturnog brenda Zapadnog Balkana i njegovoj integraciji u evropske i svetske kulturne prostore.

Organizator ste brojnih muzičkih događaja koji okupljaju mlade talente iz regiona, a neki od vaših festivala za temu su imali upravo „muziku i vino“ - na koji način ste spojili muziku i umetnost vina?

  • ArtLink i ArtLink festival su inicijatori i pokretači novih inicijativa, i kako samo ime kaže majstori povezivanja umetnosti, posebno muzike sa prirodom, sa lepotama i specifičnostima regiona. Kako je vino produkt prirode i ljudskog rada i talenta, a neizostavni element svake kulture i brend destinacije iz koje potiče, prirodno je da su muzika i vino jedinstven spoj, koji udružuje upravo taj spoj prirodnog potencijala – talenta u slučaju muzike i inspiracije i rada na razvijanju tog prirodnog potencijala. Ovaj spoj daje jedan rezultat koji i u slučaju muzike i vina, utiče na sva čula svojom jedinstvenom strukturom, alikvotama zvučanja i slojevitošću ukusa, koji su uvek jedinstveni i neponovljivi. U slučaju muzike, svaka interpretacija je jedinstvena, čak i kada je u pitanju isto muzičko delo, tako i u slučaju vina, svaka vinska boca je drugačija na neki način i kao i muzika diše na poseban način u svakoj novoj prilici. Muzička interpretacija u interakciji sa publikom svaki put je drugačija i neponovljiva, deo je trenutka u vremenu, kao i čaša vina koja je deo trenutka i čiji ukus ako je poseban, dugo pamtimo i nosimo u sebi.
Wine Vision
foto: Promo/Goran Zlatković

Vrhunski ste poznavalac francuske kulutre i umetnosti, gastronomije i vina, možete li da uporedite regionalnu vinsku kulturu sa ovom vodećom „vinskom silom“?

  • Činjenica je da je Francuska zemlja u kojoj gastronomija, a posebno vino imaju status kulture, i da su kao takvi deo UNESCO kulturne baštine. Francuzi su kulinarstvo i posebno vino koji je neizostavni deo te kulture, doveli na najviši nivo, i način na koji oni pristupaju tome je stvarno prava umetnost i veliko zadovoljstvo i uživanje. To jedinstveno slaganje hrane i vina u francuskoj kulturi, sa tradicionalnim i jedinstvenim specifičnostima, ali i svojim inovacijama jeste za divljenje. U Francuskoj postoje festivali muzike i vina na kojima nastupaju vodeći francuski i svetski umetnici, među kojima je i veliki ljubitelj vina, dugogodišnji gostujući umetnik i prijatelj ArtLink festivala, čuveni francuski pijanista Mišel Dalberto.

Vaše omiljeno vino iz regiona je...?

  • Tamjanika od belih, prokupac od crnih, ima mnogo dobrih vinskih regiona od kojih su fruškogorska vina jedna od najpoznatijih, i mnoga druga mesta poznata su po dobrim vinima, ali i dobrim kupažama kao što je na primer Ergo vinarije Temet.

Kameratu Balkaniku čine mladi talenti iz Srbije, Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore… - šta za njih učešće u ovom projektu predstavlja, a koji je širi društveni značaj?

  • Mladi iz regiona su najveći potencijal koji imamo u ovom trenutku u regionu. I zato je važno pravilno usmeriti tu kreativnost, omogućiti tim talentovanim mladim ljudima da se razvijaju i da razvijaju zajedničku saradnju u okviru regiona i šire, kao i da se adekvatno vrednuje njihov rad, kako bi imali motivaciju da ulože sve svoje potencijale u razvoj regionalnih umetničkih projekata. Njihov razvoj treba povezati sa razvojem regiona i omogućiti da se zajedno razvijaju i grade jedno lepše mesto za život i rad.

Jednom prilikom ste izjavili da je muzika biznis na visokom nivou u svetu – a šta je sa našim regionom?

  • Muzika je umetnost pre svega, ali jeste i biznis danas više nego ikad. Uvek je umetnost morala biti podržavana od strane mecena, i ArtLink je od osnivanja ukazivao na potrebu oživljavanja savremenog mecenarstva. Umetnost i biznis su uvek bili povezani, i danas su više nego ikad. Mnogi veliki i uspešni poslovni ljudi i kompanije imaju uz sebe vezane značajne umetničke projekte, fondacije, festivale, kolekcije... ArtLink je imao podršku nekih banaka, ali ima i mnogo drugih uspešnih primera i ovde kod nas, gde smo imali i prvo veliko privatno pozorište i operu. Pored ove veze sa biznisom, umetnost i muzika su i sami postali unosni biznis u svetu gde postoji razvijeno tržište. Poslednjih godina i kod nas se ovo tržište razvija, ali sa umetničkom muzikom to ide malo sporije.

Kako sada izgledaju vaše regionalne muzičke vizije i ideje?

  • Meni je drago da se moje vizije od pre 18 godina razvijaju i da danas imamo realizaciju mnogih od njih. ArtLink festival ove godine ima svoje regionalno izdanje i mi smo od 25. juna do sada uradili sjajne programe na nekoliko tvrđava u Srbiji, ali i na destinacijama u Crnoj Gori. Očekuju nas nastupi u septembru u Skoplju, Tirani, Varešu, Prizrenu... Uz to, ArtLink festival je predstavio kroz svoje programe najlepše destinacije u regionu, uključujući i vina iz regiona. kao što su vina Kamnik iz Makedonije, koje je nedavno prilikom gostovanja uručeno i Džonu Malkoviču. Povezivanje regiona muzikom kroz Kameratu Balkaniku i druge festivalske programe, uz promociju destinacija, kulturne baštine i najboljih vina iz regiona, jeste vizija, koja se ostvaruje…

Sve ljubitelje vina od 1. do 4. septembra u Beogradu očekuje Prvi međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana”, koji će na jedinstveni način ukrstiti vinske puteve Balkana i okupiti najbolje proizvođače vina u regionu, a biće organizovan pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, u okviru inicijative „Otvoreni Balkan”. Više informacija o sajmu možete naći na sajtu

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track