PORODICA IZ SRBIJE JELA SENDVIČE U PUTU PA ZAVRŠILA U HITNOJ Dr Jevtić otkrila šta se desilo: Muke su počele kada su stigli kući!
Foto: Printscreen/RTS, Profimedia

PORODICA IZ SRBIJE JELA SENDVIČE U PUTU PA ZAVRŠILA U HITNOJ Dr Jevtić otkrila šta se desilo: Muke su počele kada su stigli kući!

Društvo -

Doktorka Danijela Jevtić iz Hitne pomoći upozorila je sve na trovanje hranom koje može da nas zadesi tokom prelaznog vremena.

Kako je doktorka rekla, "lako je" kada primetimo da neka hrana nije u redu, da je promenila izgled ili miris, ali postoji čitav niz namirnica koje mogu da nas otruju iako izgledaju i mirišu uobičajeno.

"Imali smo zanimljiv slučaj, pozvala nas je porodica, dvoje odraslih i dete, koja se vraćala s puta. Usput su jeli neke sendviče i još nešto, i kada su došli, imali su simptome trovanja hranom, tegobe su krenule. Hrana ne mora da nas upozori izgledom, to morate da znate. Kada hrana zaudara ili se izmenila boja, tada nije problem da je eliminišemo. Ali moramo da budemo oprezni jer širok dijapazon namirnica može da nas otruje", rekla je doktorka Jevtić i nabrojala neke od njih.

"Voda, voće i povrće, mleko i to posebno nepasterizovano, zatim meso, riba, školjke, morski plodovi, pa čak i žitarice mogu da izazovu trovanje hranom. Životinje su često u lancu zaraze, ali je važno da budemo svesni da li postoje i kliconoše. Da osoba koja priprema hranu nema kožne promene na rukama, jer to često znači da je stafilokoka prisutna", rekla je doktorka.

Ona je i dala savet kako ublažiti simptome trovanja hranom.

"Najpre ćemo osetiti bolove i grčeve u stomaku, nadutost, pa mučninu, povraćanje, proliv... Važno je prolive i povraćanje ne suzbijati u početku, to su prirodni načini na koje telo eliminiše uneti toksin. Nadoknadite tečnost, uzimajte probiotik, a tek ako dođe do visoke temperature, neuroloških smetnji ili krvi u stolici ili pri povraćanju, hitno zovite lekara", rekla je ona.

(Kurir.rs/Mondo)

Bonus video:

04:33

GROZNICA ZAPADNOG NILA POSEBNO BRINE LEKARE! Epidemiolog za Kurir TV detaljno opisala simptome: Ako osetite OVO, ODMAH KOD LEKARA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track