OVAKAV ROD SE NE PAMTI, PRIKOLICA JE PUNA, OVO MNOGO VREDI! Ljude samo brine - SLUTI LI OVO NA SIROTINJU I LOŠU ZIMU? (FOTO)
Prikolica puna vrganja, Foto: Printscreen

kilogram je preskup

OVAKAV ROD SE NE PAMTI, PRIKOLICA JE PUNA, OVO MNOGO VREDI! Ljude samo brine - SLUTI LI OVO NA SIROTINJU I LOŠU ZIMU? (FOTO)

Društvo -

Obilne kiše koje su počele da padaju s krajem avgusta doprinele su da gljiva u nekim srpskim šumama bude u izobilju.

Među onim jestivim najcenjenije su vrganji i lisičarke. Tako berači pečuraka ovih dana zadovoljno trljaju dlanovima, jer se za kilogram svežeg vrganja može dobiti i 500 dinara. U zavisnosti od kvaliteta, kilogram sušenog vrganja ide i do 5.000.

Otkupljivači za kilogram prve klase suvog vrganja daju do 5.000 dinara, dok je druga klasa oko 2.500. Sveži vrganji na pijacama prodaju se za 500 dinara.

Na društvenim mrežama berači širom Srbije svakodnevno objavljuju fotografije ubranih gljiva. Ako je suditi po objavama, jestivih gljiva ima u gotovo svim delovima Srbije i regiona.

Tako je na Tviteru jedan čovek objavio fotografiju onoga što je nabrano samo u jednom danu. Na fotografiji se vidi puna prikolica skupocenih vrganja. Tamo su kilogrami i kilogrami ove skupocene gljive, što će usrećiti berače kada iste prodaju.

Ipak, ono što je čovek napisao vođeno je nekim starim verovanjem.

- Ovoliko pečuraka se ne pamti u našem kraju. Kažu neki stariji da sluti na sirotinju i lošu zimu??? - napisali su.

Kurir.rs / S. T.

Bonus video:

12:32

VAN CIVILIZACIJE: Otišao u penziju, pa se ODMETNUO u šumu! Živi od pečuraka, a NEVEROVATNO ko ga prati u stopu (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track