04:15

SEDNICA SAVETA ZA NACIONALNU BEZBEDNOST Mahmud Bušatlija za Kurir TV o energetskoj krizi i novoj armaturi pregovora u Briselu

usijanje!

SEDNICA SAVETA ZA NACIONALNU BEZBEDNOST Mahmud Bušatlija za Kurir TV o energetskoj krizi i "novoj armaturi" pregovora u Briselu

Politika -

Savetnik za razvoj i investicije Mahmud Bušatlija govorio je u emisiji "Usijanje" na Kurir televiziji o energetskoj krizi, bezbednosti i "novoj armaturi" razgovora u Briselu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predsedavao je danas sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj su razmatrane situacija na KiM, "Evroprajd 2022" i druge bitne teme.

Kako će izgledati "nova armatura" pregovora u Briselu? Bušatlija ističe da postoji mnogo nejasnoća kada je Srbija u pitanju.

- Ne znam kako će izgledati ta "nova armatura". Taj čitav proces je malo čudan. Ako se pogleda sam sastav EU i način na koji funkcioniše tu ima mnogo nejasnoća kad smo mi u pitanju. Mi pregovaramo sa evropskom komisijom, sve mora da bude pokriveno njihovom odlukom. Kada pogledamo način na koji se pristupa nama, umesto 34 poglavlja imali smo jedno poglavlje koje niko nije morao da prođe. Tu se već odstupilo da se sve zemlje izjasne da li žele da razgovaraju sa nama, a potom imamo i apsurd da pet zemalja ne priznaje Kosovo. Evropska komisija nije legitimna da pregovara sa nama ulazak u EU, a potom imamo situaciju da u EU nema mesta za proširenje. Evropa nema nikakvu odluku o proširenju na Balkanu, ne vidim razlog za dalje pregovore sa EU - rekao je Bušatlija gostujući u emisiji "Usijanje" na Kurir televiziji

Mahmud Bušatlija
foto: Kurir televizija

Kakva nas zima očekuje? Da li treba da uvedemo sankcije Rusiji?

- Mi zasada gledamo sa strane na situaciju sa Ukrajinom i Rusijom. Ovo nije vreme gde se mi trebamo opredeljivati. Evropa ekonomski pada. Već 2018. godine uočilo se da Evropi ne ide onako kao što se to predstavlja. Najrazvijenije zemlje su ušle u recesiju. Nemačka je to otvoreno rekla. Moglo bi se reći da smo mi u trećem svetskom ratu, ali ne vojnom već ekonomskom. Mi smo što bi narod rekao sitna riba i mi smo kolateralna šteta ovoga što se dešava. Mi ćemo isto proći uveli sankcije Rusiji ili ne - kaže Bušatlija.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track