08:34

LOŠE VESTI ZA SVE KOJI PATE OD ALERGIJE! Doktorka upozorila: Svi koji imaju problem sa polenom MORAJU OVO DA ZNAJU!

kurir televizija

LOŠE VESTI ZA SVE KOJI PATE OD ALERGIJE! Doktorka upozorila: Svi koji imaju problem sa polenom MORAJU OVO DA ZNAJU!

Društvo -

Profesorka dr Zorica Živković pedijatar i plumolog istakla je da je svako četvrto dete nosilac alergijske sklonosti, ali da li će se razviti alergija zavisi isključivo od odgovora imunog sistema.

Ona je istakla da alergiju nikako ne treba zanemarivati i treba što ranije raditi na otkrivanju alergijskih reakcija kod dece.

U takvim slučajevima nikako ne treba zanemarivati genetski faktor, jer je veća šansa da deca razviju alergijske simptome, ako ih i roditelji imaju.

- Sve je više dece koja se rađa sa alergijskim simptomima. Najgori oblik je astma, a već u najranijem detinjstvu treba reagovati - kaže dr Živković.

prof dr Zorica Živković
foto: Kurir televizija

Najčešći uzrok su kućni alergeni, prašina, grinje, a tu su i polenske čestice.

- Teoretski je sve to vrlo lako objašnjivo, ali kada se stavi u jedno spoljno okruženje, važno je da vidimo gde se živi, kakvi su uslovi... Prirodni imunitet nam je nepromenljiv, ali postoji šansa da se on razvije. Važno je da se već u prvim mesecima otkrije o čemu se radi i od najranijeg detnjstva krenuti sa terapijom - kaže profesorka dr Živković i dodaje:

- Polenska alergija se iz godine u godinu pojačava. Važna je stabilnost i jedan normalan život, alergija se može smiriti. Druga mogućnost su specifične vakcine i imuna terapija i to bi bilo najbolje i gotovo trajno lečenje. To smanjuje korišćenje lekova.

Imunitet je glavni okidač za razvitak alergije.

- Potencijal za alergiju je veliki u svetu, ali da li će se razviti zavisi isključivo od imuniteta - kaže dr Živković.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

04:01

VIRUS ZAPADNOG NILA PODIVLJAO U SRBIJI Doktor za Kurir TV otkrio šta se dešava sa komarcima ZA SVE KRIVE OGROMNE KLIMATSKE PROMENE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track