Najnovije vesti

Užas u Bujanovcu: Ubijeno 87 retkih ptica

Užas u Bujanovcu: Ubijeno 87 retkih ptica

Društvo
U nameri da ih prodaju italijanskim restoranima, grupa Italijana u saradnji s upravnikom lovišta za jedan dan ubila na desetine jedinki deset zaštićenih vrsta

BEOGRAD - Bezdušno!U okolini Bujanovca nedavno je pronađeno 87 ubijenih jedinki retkih vrsta ptica, koje su zakonom strogo zaštićene. Država je na ovaj način oštećena za skoro dva miliona dinara, a deo grupe koji je koordinisao ovom sramnom akcijom je pritvoren.- Dobili smo informaciju da grupa Italijana u saradnji s našim upravnikom lovišta Draganom Stanojkovićem lovi strogo zaštićene vrste ptica. Plan je bio da ih prokrijumčare u Italiju, gde bi završile kao specijalna ponuda u jelovnicima - izjavio je za Kurir Đoka Marjanović, jedan od članova Udruženja „Zelena priroda“, koje se bavi očuvanjem prirodnih potencijala Pčinjskog okruga. On dodaje da su lovci imali nedozvoljeno oružje i dozvolu za lov prepelica, ali da te vrste nije bilo među nađenim pticama.Nadica Stojmenović iz Republičke inspekcije Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine potvrdila je da su ptice pronađene u automobilu upravnika lovišta.- U saradnji s operativcima kriminalističke policije, NVO Epar, ornitolozima i šumarsko-lovnim inspektorima obavili smo inspekcijski nadzor u prostorijama Udruženja „Golub“ u Bujanovcu. Među ubijenim pticama ima deset ugroženih vrsta. Većina leševa je u veoma lošem stanju, sigurno su danima mrtve - objasnila je Stojmenovićeva i istakla da će nadležnom tužilaštvu biti podneta krivična prijava protiv upravnika lovišta i još dvoje Italijana, za kojima se traga.

Oporavak će trajati godinamaPrema rečima ornitologa Bratislava Grubača iz Zavoda za zaštitu prirode, to što je neka vrsta označena kao zaštićena znači da se nalazi u fazi izumiranja:- Kada u jednom danu neko ubije 87 retkih jedinki, kao što su rusi svračak, pupavac, zviždak, grmuša, grlica, cnoglava travarka i velika senica, to je pogubno za prirodu. Za oporavak populacija biće potrebne godine.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...