OVO PITANJE NA POPISU PODIŽE NAJVEĆU BURU: Postavlja se samo muškarcima, a evo kako može da ih dovede u NEPRIJATNU situaciju
Foto: Ana Paunković, Printscreen/Youtube

sutra počinje

OVO PITANJE NA POPISU PODIŽE NAJVEĆU BURU: Postavlja se samo muškarcima, a evo kako može da ih dovede u NEPRIJATNU situaciju

Društvo -

Popis stanovništva Republike Srbije počinje sutra, u subotu 1. oktobra, u 8.00, kada popisivači kreću na teren, od vrata do vrata i sprovode intervjue.

Svakome će postaviti 69 pitanja.

Zakonska obaveza je da se odgovori tačno popisivaču na postavljena pitanja. Ako neko ne želi, postoje tri pitanja na koja ne mora da se dâ odgovor – o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku.

Postoje pitanja koja su naizgled neobična, a utisak je da je najveću buru podiglo ono koje se postavlja samo muškarcima: Koliko biološke dece imaju?

Uvođenje ovog pitanja dovelo je do polemike o tome kakve neprijatnosti može da izazove. Primera radi, muškarci bi mogli od supruga i partnerki da kriju da li imaju decu sa drugim ženama.

Ako niste kod kuće, popisivač stavlja obaveštenje u poštansko sanduče na kojem ostavlja svoje podatke i kontakt popisnog info-centra sa kojim zatim stupate u kontakt, a kasnije sa popisivačem ugovarate njegov dolazak.

Za potrebe ovogodišnjeg popisa stanovništva obučeno je 17.500 kandidata i oni će u narednih mesec dana biti u direktnoj komunikaciji sa građanima.

Svaki popisivač je dužan da nosi sa sobom karticu na kojoj se nalazi njegova fotografija, ime i prezime i identifikacioni broj koji građani mogu zatražiti u bilo kom trenutku.

Novina ovog popisa je korišćenje elektronskih obrazaca umesto papirnih, što će pomoći da se popis obavlja brže, ali i brže obradjuju podaci.

Prvi rezultati popisa se očekuju za nešto više od mesec dana, a konačni rezultati na proleće iduće godine.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track