RODITELJI, PAŽNJA! Zavod našao rešenje za užbenik biologije od čije cene SKAČE PRITISAK: Evo šta je problem i šta da radite
Foto: Kurir Televizija

KURIR TV

RODITELJI, PAŽNJA! Zavod našao rešenje za užbenik biologije od čije cene SKAČE PRITISAK: Evo šta je problem i šta da radite

Društvo -

Do skoro je udžbenik biologije za prvi razred gimnazije mogao da se kupi u knjižarama za oko 1000 din. Od skoro, ovih udzbenika gotovo da nema u slobodnoj prodaji. Zato, ruke trljaju ulični prodavci kod kojih, ovaj udžbenik, mozete nabaviti za skoro 3.000 din.

Jelena Ivanović, iz Zavoda za udžbenike, otkrila je zašto ove knjige nema u slobodnoj prodaji.

03:45

RODITELJI PAŽNJA! Zavod našao rešenje za užbenik biologije od čije cene SKAČE PRITISAK: Evo šta je problem i šta da radite

- Problem se pojavio onog momenta kada se Zavodu za udžbenike kao specijalizovanoj ustanovi za objavljivanje udžbenika za sve nivoe obrazovanja postavi konkurencija kao neka vrsta alternative. Taj danak plaćamo sada i plaćaćemo ga ubuduće ako se situacija ne promeni. Roditelji, učenici i Zavod za udžbenike su se našli u jednoj neprijatnoj situaciji koja je upravo vezana sada za udžbenik biologije za prvi razred gimnazije. Taj užbenik je objavljen u ukupno 5.000 primeraka - rekla je Ivanović.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Oni profesori koji su koristili druge udžbenike odlučili su da se vrate Zavodu jer su prepoznali kvalitet kod nas. Sa druge strane ovaj udžbenik se nalazi na listi odabranih udžbenika literature za prijemne ispite za fakultete - rekla je Ivanović.

- Kada se radi izdavački plan za bilo koji udžbenik za srednju školu desi se da mi to planiramo na sledeći način. Jedna trećina udžbenika se kupuje, druga se ne kupuje, dok se treća nalazi na ulicama ispred knjižara. Na taj način Zavod kao ozbiljno preduzeće planira svoj tiraž. Ovoga puta se desilo da nas iznenadi ovolika potražnja za udžbenikom. Kada se budemo vratili na onaj model ko proizvodi udžbenike, ko ih distribuira, po kolikoj ceni onda će se vratiti i ono vreme kada su se udžbenici i nasleđivali i kada su bili vrlo važan segment obrazovanja. Sada su samo tržišna roba - rekla je Ivanović.

Ona je potom dala i savet roditeljima.

- Mi smo preduzeli odmah korake zahvaljujući vama. Roditelji neka sačekaju mesec dana, jer ćemo mi odmah sada raspisati tender za doštampavanje ovog udžbenika. U međuvremenu ćemo postaviti ovaj užbenik na našem sajtu - rekla je Ivanović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:05

BOŠKO OBRADOVIĆ EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV: Ja sam stara škola, fizičko kažnjavanje za mene IMA SVOJU VASPITNU ULOGU (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track