Patrijarh apelovao na opstanak hrišćana u Sarajevu

Poruka

Patrijarh apelovao na opstanak hrišćana u Sarajevu

Društvo -
"Imam slobodu da sa ovog svetog mesta, pre svega predstavnicima crkvene jerarhije i svoj braći uputim apel da se potrudimo da Sarajevo ne ostane bez hrišćana. Ovo je drevni hrišćanski grad", rekao je patrijarh Irinej

SARAJEVO - Patrijarh srpski Irinej prisustvovao je današnjoj molitvi za mir u katedrali Srca Isusova u Sarajevu odakle je uputio apel za opstanak hrišćana u tom gradu.

"Imam slobodu da sa ovog svetog mesta, pre svega predstavnicima crkvene jerarhije i svoj braći uputim apel da se potrudimo da Sarajevo ne ostane bez hrišćana. Ovo je drevni hrišćanski grad", rekao je on.

Patrijarh Irinej zahvalio je Bogu što je omogućio zajedničku molitvu koje bi, kako je rekao, trebalo da se događaju češće u vremenu u kojem živimo, "kada su vrednosti pomaknute na periferiju ljudskih interesa i ideologija".

"Molim se Gospodu da nas zbliži! Mnogo je vremena prošlo od kada smo se mi hrišćani podelili. Naš narod ima izreku i kaže: "podeljena kuća je osuđena na propast". Mnogo je vremena prošlo u podeljenosti te to zahteva mnogo vremena i da se zbližimo", rekao je patrijarh.

Irinej je istakao da hrišćani imaju isto Jevanđelje koje se čulo i tokom sinoćnje molitve i mnoge druge istine koje su jedinstvene.

"Na tome bi trebalo da gradimo našu budućnost", istakao je patrijarh srpski, zahvalivši domaćinu, kardinalu Vinku Puljiću, što je upriličio misu povodom Međunarodnog susreta za mir u Sarajevu koji u organizaciji zajednice Svetog Eđidija počinje popodne u Sarajevu. Kardinal Puljić je zahvalio posebno na prisustvu srpskog patrijarha koji, kako je rekao, nosi poruku mira.

Posebnu zahvalnost Puljić je izrekao Zajednici Svetog Eđidija što je izabrala Sarajevo kao mesto susreta molitve za mir.

"Molitva nam je bila snaga za izdržavanje strahota rata. Sada se sve više nadvija oblak beznađa, pa nam je važno da iz ovog grada krene poruka nade i dosta pozitivne energije - da nije greh što smo različiti, već u toj različitosti treba da stvaramo život i suživot tolerancije i nastojimo da izgradimo bolje sutra", naglasio je Puljić.

U pratnji patrijarha bili su episkop bački Irinej i episkop zahumsko-hercegovački i primorski, administrator Mitropolije dabrobosanske Grigorije.

Patrijarh je potom prošetao ulicama Sarajeva svedočeći na taj način vekovno prsustvo pravoslavnih u ovom gradu, a ujedno i jevanđeljsku želju za izgradnjom zajedničkog života u miru i ljubavi, saopšteno je iz Mitropolije dobrobosanske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track