POLA SRBIJE REŠAVA OVAJ ZADATAK IZ MATEMATIKE ZA DRUGI RAZRED OSNOVNE: Traže stručnjaka da reši ovu zavrzlamu! (FOTO)
Foto: Lev Dolgachov / Alamy / Alamy / Profimedia

zbunjeni

POLA SRBIJE REŠAVA OVAJ ZADATAK IZ MATEMATIKE ZA DRUGI RAZRED OSNOVNE: Traže stručnjaka da reši ovu zavrzlamu! (FOTO)

Društvo -

Na društvenoj mreži Tviter pokrenula se žestoka rasprava nakon tvita jednog roditelja koji je tražio stručnjaka da reši zadatak iz matematike za drugi razred osnovne škole.

- Ajmo matematičari. Ovo je drugi razred. Vileo bih da vidim tog stručnjaka koji je ovakav zadatak predvideo za drugi razred - piše u tvitu.

Ispod objave su se nizali komentari korisnika ove mreže koji su imali podeljeno mišljenje. Neki su tvrdili da je zadatak lak i da mogu da ga reše za minut, dva, dok su drugi napisali da je zadatak konfuzan i da nije dobro postavljen te i da nije primeren deci koja imaju osam godina i pohađaju drugi razred osnovne.

- 77-77+7=7 - pisalo je u prvom komentaru kao jedno od mogućih rešenja, dok je autor tvita dodao:

- To sam i ja uradio. Samo nigde nije naglašeno da li cifra 7 treba da bude šest puta u celom izrazu ili samo do znaka = Pričamo o osmogodišnjacima.

Neki od njih su imali instrukcije za dete.

- Napiše 7 šest puta, stavi znak jednakosti i gleda u preostalih pet sedmica dok mu ne sine. Potcenjujete njihove umove jer su naši ograničeni i zakržljali nerazmišljanjem. Ako ste u zoni komfora, ne učite. Mora da postoji frustracija da bi se rašilo - napisao je jedan korisnik:

- Ja ovo nisam rešio, sabiranje i oduzimanje do 100. Ako ja ne rešim ovo u roku od pet minuta, dete drugi razred ga neće rešiti nikada - istakao je jedan korisnik.

Neki roditelji podstaknuti ovim tvitom napisali su za kakva iskustva oni znaju iz osnovnih škola.

- Prijatelji (inženjeri oboje) imaju sina, koji, kad je bio u šestom razredu, nije znao da uradi domaći iz matematike, dete ode u školu bez domaćeg i dobije jedinicu. Oni odnesu zadatak direktoru škole, on kaže: "Znate, ja sam geografičar". Otac: "Okej, ali ste završili 6. razred osnovne - navodi se u jednom od komentara.

Pojedini su smatrali da je konfuzija u tome što u tekstu nije naznačen i znak jednakosti.

- Fali informacija da može da se upotrebi i jedan znak "=" čisto da se deca ne zabune, ostalo može da prođe.

Kurir.rs

Bonus video:

01:58

Učenici trećeg razreda Osnovne škole Živan Maričić obogatili dvorište novim kalemima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track