PREMIJERKA NA KONFERENCIJI "BUDUĆNOST BIOTEHNOLOGIJE": IT sektor je najveći izvoznik u Srbiji, ulagaćemo i u razvoj biotehnologije
Foto: Beta/Slobodan Miljević

PREMIJERKA NA KONFERENCIJI "BUDUĆNOST BIOTEHNOLOGIJE": IT sektor je najveći izvoznik u Srbiji, ulagaćemo i u razvoj biotehnologije

Društvo -

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija uradila mnogo poslednjih šest godina da bi kao ekonomija, zemlja i društvo zasnovano na novim industrijskim tehnologijama, ušla u "četvrtu industrijsku revoluciju", čiji je deo i biotehnologija.

Brnabić je na konferenciji "Budućnost biotehnologije" u Palati Srbija, rekla da se "ne bojimo da sanjamo velike snove", i da ulaganje države u razvoj sektora veštačke inteligencije i IT počinje od obrazovanja i otvaranja ili povećavanja broja takvih smerova u školama.

Konferencija, Put ka oporavku, Ana Brnabić
foto: Beta/Slobodan Miljević

Dodala je da je IT sektor "najveći izvoznik" u Srbiji, koji "otvara najviše novih radnim mesta", a da tome u prilog govore podaci da je ostvarena zarada u tom sektoru "2012. godine bila 3,7 miliona evra, a ove godine je 2,5 milijardi evra".

"Prošle godine svaki drugi posao koji je bio otvoren u Srbiji bio je iz IT", rekla je Brnabić i dodala da se posebno stimulišu kompanije koje zapošljavaju građane Srbije koji žive u inostranstvu.

Prema njenim rečima Srbija podržava razvoj novih tehnologija, i navela da je u biokampus za fakultete, institute i privatni sektor uloženo 200 miliona evra.

Konferencija, Put ka oporavku, Ana Brnabić
foto: Beta/Slobodan Miljević

Predsednik Svetskog ekonomskog foruma Borge Brende je rekao da Srbija "preduzima prve korake" za otvaranje centra za biotehnologiju, koji će biti jedan od 16 takvih centara u svetu, i prvi u regionu.

"Napredak je nešto za šta se morate boriti svaki dan", rekao je Brende i dodao da će nove tehnologije imati sve veći udeo u svetskoj ekonomiji.

Konferenciju "Budućnost biotehnologije" organizovala je Vlada Srbije u saradnji sa Svetskim ekonomskim forumom i uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track