ANKETIRANO VIŠE OD ŠEST MILIONA GRAĐANA: U ponedeljak odluka o produžetku popisa stanovništva
Foto: Shutterstock

cilj je da svi učestvuju

ANKETIRANO VIŠE OD ŠEST MILIONA GRAĐANA: U ponedeljak odluka o produžetku popisa stanovništva

Društvo -

Popis stanovništva traje do 31. oktobra, odnosno, ponedeljak bi trebalo da bude poslednji dan popisa. Međutim, vrlo je moguće da će on biti produžen u većim gradovima na još nekoliko dana, rečeno je Kuriru u Republičkom zavodu za statistiku (RZS).

Kako je za naš list rekla Ljiljana Đorđević, načelnica odeljenja popisa u RZS, zaključno sa petkom popisano je preko šest miliona stanovnika Srbije.

- Mi pratimo iz minuta u minut kako se odvijaju stvari, imamo i današnji i sutrašnji dan za popis. Prema onome što sada vidimo, mislim da ćemo stići sve da popišemo, ali ne isključujemo mogućnost da anketu produžimo u Beogradu i u nekim većim gradovima, ali u ovom momentu ne možemo da znamo precizno za koliko dana - objasnila je Đorđevićeva.

popis, popis ilustracija
foto: Shutterstock, Ilustracija

Ona je podsetila da je popis stanovništva 2011. godine produžen za pet dana u najvećim gradovima Srbije.

- S obzirom na to da se popis stanovništva obavlja jednom u deset godina, nama je u interesu da svi građani budu popisani i da imamo dobre podatke. U svakom slučaju, bolje je da se popis stanovništva produži za još koji dan nego da neko ostane nepopisan. U većini opština popis je već završen, tako da bi se produžetak odnosio samo na veće gradove. Još uvek se radi, očekujemo da će do 31. oktobra u najvećem broju opština popis biti završen - rekla je sagovornica Kurira.

Đorđevićeva je istakla da je situacija na terenu uobičajena, kao i da nema nekih neprijatnosti.

Podsetimo, popis stanovništva počeo je 1. oktobra, a svaki građanin prilikom popisa ima pravo da na pitanja o nacionalnosti, veroispovesti i maternjem jeziku, koja spadaju u osetljiva, ne odgovori ili na njih odgovori onako kako želi ili kako se oseća. Osim na ova tri pitanja od ukupno 69, građani imaju zakonsku obavezu da odgovore na preostalih 66, a za one koji odbiju da učestvuju predviđene su novčane kazne u iznosu od 20.000 do 50.000 dinara.

Kurir.rs/ M. B.

Bonus video:

02:05

KOLIKO TRAJE POPIS U PROSEČNOM DOMAĆINSTVU? Lakčević: Sve zavisi od starosti članova porodice, BEBA ZNATNO SKRAĆUJE PROCEDURU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track