OVE ŽENE IZ VRANJA BRINU O STARIM OSOBAMA: Potrebna im je pažnja i razgovor, da ste tu pored njih, da im prinesete i pomognete
Foto: Kurir/T.S.

OVE ŽENE IZ VRANJA BRINU O STARIM OSOBAMA: Potrebna im je pažnja i razgovor, da ste tu pored njih, da im prinesete i pomognete

Srbija -

Stariji ljudi traže pažnju, razgovor, da ste tu pored njih, da im prinesete pomognete. Tako osećaju sigurnost, započinje priču gerontodomaćica M.S.

Pčinjski okrug ima samo jedan starački dom i to u Surdulici. Mnogo je starijih koji ostaju sami, jer su deca preokupirana poslom, obavezama i svojim porodicama. Iako ih obilaze malo je vremena koje realno mogu danas u užurbanom životu da posvete njima.

Na jugu Srbije, pa i u Vranju većina starih osoba vezuje se za svoje domaćinstvo. Retkost je da se odluče za boravak u staračkom domu. To je jednostavno tradicija ovog područja.

Vremena je sve manje obaveza sve više.

Vranje, gerontodomaćice, stari
foto: Kurir/T.S.

Roditelji razumeju svoju decu, ali im ona ipak nedostaju.

Neki uspevaju da sebi organizuju dan, druženjem sa drugim penzionerima. Međutim onima koji zbog godina ili bolesti nisu u mogućnosti da se kreću ili budu aktivni samoća teško pada, njima je potrebna nega, navode geronto domaćice. Ističu da je najteže biti uz nepokretne ljude koji ne mogu da funkcionišu bez nege i starateljstva.

"Ipak i među njima ima vedrih i pozitivnih kojima naše prisustvo vraća osmeh na lice. Emotivni su to ljudi, pričaju o svojoj deci, unucima , praunucima to su trenuci sreće kod njih, kao i vraćanje u mladost i detinjstvo. Uspomene koje ne blede", otkriva gerontodomaćica D.N.

Iako stari i nemoćni više vole da su kod svoje kuće nego da budu u staračkom domu.

Vranje, gerontodomaćice, stari
foto: Kurir/T.S.

"Mnogo mi znači dolazak moje gerontodomaćice. Popijemo kafu porazgovaramo, ponekad zajedno spremimo i ručak. Najviše mi znači razgovor. Može i bez ručka, ali teško bez razgovora. Dolaze mi i deca, sin snaja, unuci ali rade, imaju svoje obaveze pa ne mogu svakodnevno da svrate. Ovako je najbolje, u svojoj sam kući, dođu mi prijateljice mada retko, moja deca, ali i moja geronto domaćica koja ima puno razumevanja za mene i uvek me nasmeje nekom šalom i dosetkom", priča za Kurir Đ.Z.

Starost i bolest nikoga ne krase, stara je izreka, podsećaju naše sagovornice.

U Vranju na klupama u Gradskom parku, ili pored gradskih česama neretka slika starih koji odmaraju uglavnom u društvu prijatelja i komšija.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track