DRUGOVE JE MENJAO NA POLOŽAJU SAMO DA BI SANIRALI PROMRZLINE NA NOGAMA: Heroj s Košara otišao je brzo, SVI SU NEUTEŠNI (FOTO)
Pera Karapandža u sećanju svog komandanta Ljubinka Đurkovića, Foto: Facebook, screenshot Happy tv

POSLEDNJE ZBOGOM

DRUGOVE JE MENJAO NA POLOŽAJU SAMO DA BI SANIRALI PROMRZLINE NA NOGAMA: Heroj s Košara otišao je brzo, SVI SU NEUTEŠNI (FOTO)

Društvo -

Heroj sa Košara Pera Karapandža umro je iznenada od srčanog udara

Pera Karapandža, heroj sa Košara, preminuo je u petak iznenada, a tužnu vest o njegovom odlasku objavili su njegovi saborci. Bio je pripadnik Drugog bataljona 125. motorizovane brigade koja se herojski borila na položaju Košare 1999. godine.

Ljubinko Đurković, pukovnik i komadant odbrane Košara, za Kurir se setno prisetio preminulog borca, koji je sa 20 godina stao na branik otadžbine.

Ljubinko Đurković
Ljubinko Đurković foto: screenshot Happy tv

- Bio je heroj i ratnik čije su savete za vođenje borbenih dejstava uzimali oficiri, pa i komandiri, lično sam bio jedan od njih. Pera je bio mudar, plemenit, oštrouman i hrabar. Štitio je svoje drugove i komandire. Umeo je da dođe i zameni druga na položaju i tamo ostane i 24 sata samo da bi ovaj sanirao svoje promrzline na stopalima - rekao je Đurković.

Dobro se seća i jedne Karapandžine rečenice:

- U aprilu te 1999. napadali su nas sa kopna, iz vazduha, sa svih strana. Jednom sam ga pitao: "Perice, hoćemo izdržati?" On mi je kratko rekao: "Ne izdržati, nego pobediti."

Karapandža je inače za života nagrađen Ordenom za hrabrost. Nedavno je dobio zvanje srpskog viteza iz reda Zmaja. Dok je bio živ, borio se da borci koja su život dali na Košarama ne odu u zaborav.

Biće sahranjen danas na groblju u Jakovu.

Kurir.rs / Suzana Trajković

Bonus video

02:05

Heroj sa Košara Ivan Ranković na prvoj liniji borbe

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track