ZOVEM SE MILJANA, IMAM 9 GODINA I HOĆU DA ŽIVIM: Potresna priča, baka Leposava ceo život posvetila bolesnoj unuci, treba im POMOĆ
Foto: Facebook/28. jun

daleko od civilizacije

ZOVEM SE MILJANA, IMAM 9 GODINA I HOĆU DA ŽIVIM: Potresna priča, baka Leposava ceo život posvetila bolesnoj unuci, treba im POMOĆ

Društvo -

Milijana i njena baka Leposava žive u tako malom selu da čak i nije upisano na mapi, na udaljenim obroncima planine, 40 km od Kladova. Njihova srceparajuća, ali u isto vreme i herojska priča, je priča za koju volonteri humanitarne organizacije 28. jun kažu da je jedna od najpotresnijih sa kojom su se susreli od kako se bave humanitarnim radom.

Sa Milijanom su se prvi put upoznali 2019. godine, kada je imala samo 6 godina.

Rođena je sa cerebralnom paralizom i ozbiljnim poremećajem bubrega, nema moć govora, ne može da hoda bez tuđe pomoći, niti može da jede čvrstu hranu. Milijana u životu poznaje ljubav samo jedne osobe, ljubav svoje bake.

"Njena baka Leposava je najveći borac na koga smo naišli za 11 godina humanitarnog rada. Od kada se Milijana rodila, baka je vodila svu potrebnu brigu o njoj, menjala joj katetere, pelene, spremala hranu i brinula se o svakoj njenoj potrebi, u svakom trenutku, svakog dana. Činjenica da Milijana živi u tako dobrim higijenskim uslovima, iako živi u kući od blata staroj preko 100 godina, najbolje svedoči o lavljem duhu njene bake, koja je ceo svoj život posvetila brizi o njoj, kaže Snežana Dimitrijević, potpredsednica 28. juna.

Ova organizacija je prethodnih godina učinila sve da pomogne Milijani i njenoj baki… Nabavili su im nove kuhinjske delove, novi frižider, dušekea za krevete, blendere da bi Milijana mogla normalno da se hrani, novu garderobu, pelene. Takođe, finansirali su tekuće medicinske tretmane.

Međutim, renoviranje ili izgradnja nove kuće u njihovom udaljenom kraju pokazala se izuzetno izazovnom. Porodica generacijama živi na toj zemlji, izrazito su vezani za nju, a bavljenje poljoprivredom predstavlja osnovu njihovog opstanka, tako da preseljenje Milijane i Leposave na drugu lokaciju nije bila opcija.

"Zima se približava, kuća preti da se uruši a povećana buđ i vlaga čine život Milijane i bake sve težim i opasnijim, tako da nemamo drugog izbora nego da iznajmimo tešku mašineriju i postavimo im novu montažnu kuću na toj udaljenoj planini. Baka Leposava više neće morati da moli farmaceute za besplatne katetere za njenu unuku. Naš plan je da ih smestimo u novi, topli dom, pobrinemo se za sve njihove medicinske troškove i obezbedimo im dostojanstven život", ističe Snežana Dimitrijević iz 28. juna.

Svako ko ima mogućnosti i želi, može da pomogne, jer svaka pomoć je dobrodošla.

(Kurir.rs/serbiantimes.info)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track