05:17

KORUPCIJA U DRŽAVNOM ZDRAVSTVU Stankov: Pacijenti treba da znaju svoja prava, a lekari rade nešto ŠTO NIKAKO NE BI SMELI!

SMEJU LI LEKARI DA RADE U DRŽAVNOJ I U PRIVATNOJ SLUŽBI? Stankov: Ovo je ogroman prostor za KORUPCIJU, šalju vas na "svoja" mesta

Društvo -

Izjava ministarke zdravlja Danice Grujučić da lekari koji rade u državnim domovima zdravlja ne bi smeli da rade i privatno, bio je povod gostovanja Đurice Stankova iz saveza udruženja pacijenata Srbije u emisiji Puls Srbije na Kurir televiziji.

Stankov je ocenio da rad lekara i u državnom i u privatnom sektoru nije glavni problem zdravstva u Srbiji, već je to nedostatak adekvatne saradnje između privatnog i državnog sektora zdrastva.

puls
foto: Kurir Televizija

- Sam ustav Republike Srbije propisuje mogućnost dopunskog rada lekara. U državnim zdravstvenim ustanovama, veliki broj pacijenata ja na dugim listama čekanja. Ljudi čekaju satima u čekaonicama za pregled, pa se opredeljuju da odu kod privatnog lekara. Ne bih rekao da je dopunksi privatni rad lekara korupcija. Više ima mesta korupciji u državnom zdravstvu kada vas lekar uputi na nekog određenog privatnika - rekao je Stankov i dodao:

- Mogućnosti za korupciju važe u svim segmentima. Država treba da se pozabavi harmonizacijom tri segmenta zdravstva koje imamo. To su državni, privatni i vojni. Oni ne sarađuju dovoljno.

On je naveo pozitivne primere usaglašavanja državnih i privatnih zdravstvenih usluga koje bi, kako kaže trebalo slediti.

- Trebalo bi da pregledi kod privatnih lekara budu integrisani u državnu evidenciju. Postoje dva dobra primera , a to su vantelesna oplodnja i operacija kataratke gde je ista cena u državnoj i privatnoj praksi i sada nemate više čekanje jer je došlo do jednog zajedničkog razumevanja potreba pacijenata. Takav primer treba slediti i zdravstvena zaštita će se poboljšati - rekao je Stankov i naglasio da je neophodna edukacija pacijenata kako bi oni znali šta su njihova prava.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track