HAJKA NA PANTERA KOD APATINA: Evo ko se sve uključio u poteru za opasnim predatorom! Ovo su 2 teorije OTKUD DIVLJA ZVER U SRBIJI
Foto: Shutterstock, Ilustracija

meštani u strahu

HAJKA NA PANTERA KOD APATINA: Evo ko se sve uključio u poteru za opasnim predatorom! Ovo su 2 teorije OTKUD DIVLJA ZVER U SRBIJI

Društvo -

Lovci iz okoline Apatina krenuli su u subotu u hajku na divlju zver - pantera crnog krzna koji je navodno tokom dana viđen u Banji Junaković, a zbog kojeg su meštani danima uznemireni i u strahu.

panter, crni panter
foto: Shutterstock

U javnosti se pojavilo više snimaka Apatinaca na kojima se vidi velika crna životinja nalik panteru kako lagano hoda.

Jedan od snimaka stigao je i redakciji Kurira, a čitalac tvrdi da se na njemu vidi upravo crni panter od koga strahuju ceo Apartin i okolina. Na videu se vidi kako životinja na trenutak zastaje, gleda u pravcu meštana, a potom nastavlja dalje.

01:20

Snimak crnog pantera u Apatinu

Ovim povodom je i opština Apatin juče izdala hitno upozorenje građanima da se ne približavaju Banji Junaković, kao i da su lovci krenuli u hajku na zverku.

Crni panter, je kasnije danas snimljen u Banji Junaković jeste onaj za kojim se traga i kog sam i ja video", potvrdio je lovac Petar Sladić.

Nakon što je životinja snimljena u ovoj banji odlučeno je da se iz Subotice, angažuju stručnji ljudi sa termalnim kamera, pomoću kojih bi trebalo da se panter namami i uhvati.

- Panter je ušao u dvorište Banje - kaže Petar.

Zver love i posebnom opremamo, koju poseduju stručnjaci iz Zoološkog vrta na Paliću. Organizovana potraga za velikom mačkom u apatinskom ataru završena je zbog magle i nastaviće se u nedelju, rekao je Nemanja Ivanović, načelnik Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine.

Prema njegovim rečima, nakon današnjeg video-snimka na kojoj se vidi velika crna životinja, nalik panteru, koju su snimili gosti Banje Junaković u blizini Prigrevice, nadležne ekipe su krenule na obližnji teren.

- Proveli smo oko pet sati na terenu pokušavajući da uočimo divlju životinju koja je snimljena. "Vode Vojvodine" su obezbedile dron sa termovizijskom kamerom i pregledali smo najmanje 150 hektara šume i atara. Sa nama su lovočuvari iz "Vojvodinašuma" koji poznaju teren, a tu su i policijski službenici iz Apatina. Do večeras nismo primetili pantera već samo ptice i glodare - navodi Ivanović.

Ivanović kaže da je prvenstveno namera da se predator uspava pa su u akciji učestvovali i veterinari Zoološkog vrta Palić.

DVE TEORIJE

Otkud panter u Vojvodini

U javnosti su se pojavile dve teorije o tome odakle panter u Vojvodini. Jedna od mogućnosti je da je reč o životinji koja je pre godinu dana pobegla iz zoološkog vrta u Kiškunhalašu, mađarskom gradu 40 kilometara udaljenom od granice sa Srbijom. S obzirom na prirodu zveri, nije isključeno da godinu dana šeta po pograničnim šumama. Druga opcija, za lovce mnogo realnija, jeste da je panter pobegao iz nečije kuće, pošto je držanje divljih životinja kao kućnih ljubimaca, nažalost, sve češća pojava.

- Obaveštavaju se građani da je crni panter, koji je nedavno viđen u atarima sela Sonte, danas uočen u neposrednoj blizini Banje Junaković. Mole se građani da ne idu do daljeg u tom pravcu i u pravcu Prigrevačke šume jer se radi o veoma opasnoj i nepredvidivoj divljoj životinji. U hvatanje i lociranje crnog pantera trenutno su uključene sve nadležne službe, kao i stručna služba iz Zoološkog vrta Palić - navodi se u saopštenju opštine.

Prethodno su, kako je potvrđeno Kuriru, iz JP "Vojvodinašume" upozorili na ovu opasnu životinju.

"Predator je izuzetno opasan i ovim putem apelujemo na građane da vode računa o sebi i svojim najbližima. Ukoliko neko uoči crnog pantera, potrebno je odmah obavestiti nadležnu policijsku stanicu", navodi se u obaveštenju.

Na pojavu opasne životinje prvi su ukazali lovci koji su zatekli veliki otisak šape, a potom se na društvenim mrežama pojavio snimak divlje mačke.

panter, tragovi
foto: Policija Mađarske

- Uočili smo životinju, veliku crnu mačku dugog repa. Ali to nije bila kućna mačka. Izašla je iz nekog žbunja, išla polako sredinom njive. U jednom trenutku je stala i okrenula se u pravcu Svilojeva. Ta životinja je pobegla od nekoga. Ovde može da se hrani šakalima i psima, a srećom je jesen i sada ga je mnogo lakše uočiti je nego s proleća, kad sve ozeleni - rekao je medijima Petar Sladić, prvi stanovnik Apatina koji je javno priznao da je ugledao divlju zver.

SAVETI LOVACA: Šta da radite ako vidite pantera

  • Ostanite smireni
  • Nemojte ga pratiti, plašiti niti napadati
  • Odstupite od životinje i ne okrećite leđa predatoru
  • Tokom svakog koraka ostanite smireni kako ne biste unervozili životinju

Kako je zver navodno viđena i u selima Sonta i Kupusina, koja se graniče s Hrvatskom, ta vest je uznemirila i stanovnike pograničnih mesta te države.

Inače, potera za crnim panterom digla je na noge i celu javnost Srbije, pa su se tokom jučerašnjeg dana pojavile dezinformacije da je panter navodno uhvaćen ili ubijen, ali do zaključenja ovog broja nije bilo nikakve zvanične potvrde toga.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track