SUDBINA DEVOJČICE KOJU JE DEDA OTEO IZ HRVATSKOG SIROTIŠTA U RUKAMA SRPSKIH DRŽAVNIH ORGANA: Majka je povukla važan potez
Majka devojčice koju je deda Miroslav Veršegi podnela zahtev za starateljstvo, Foto: Dado Điilas, Printscreen

Novi korak u slučaju koji je potresao region

SUDBINA DEVOJČICE KOJU JE DEDA OTEO IZ HRVATSKOG SIROTIŠTA U RUKAMA SRPSKIH DRŽAVNIH ORGANA: Majka je povukla važan potez

Društvo -

Pred srpskim organima zvanično je otvoren postupak radi odluke o sudbini devojčice koju je deda Miroslav Veršegi bez znanja oca i hrvatskih vlasti doveo u Srbiju

Majka devojčice koju je deda Miroslav Veršegi (65) bez znanja oca i hrvatskih vlasti uzeo iz sirotišta u Osijeku i doveo u Srbiju podnela je sudu u mestu u kojem žive predlog za dobijanje starateljstva nad ćerkom, čime će zvanično biti otvoren postupak pred srpskim državnim organima.

Ovo je za Kurir potvrdila advokatica dede Miroslava, koji je 19. juna iz osiječkog Doma za decu uzeo osmogodišnju unuku.

Ona je tamo boravila godinu i po odlukom Centra za socijalni rad u Osijeku, nakon što je njenom ocu Milanu Veršegiju oduzeto pravo na starateljstvo jer je, kako tvrdi deda Miroslav, ostavio dete komšinici na čuvanje nekoliko dana i s njom potpisao ugovor kod notara. Zahtev majke za starateljstvo usledio je nakon odluke Osnovnog suda u Sremskoj Mitrovici da majka mora obezbediti povratak deteta u Osijek, gde joj je bilo poslednje prebivalište.

Miroslav Veršegi
Miroslav Veršegifoto: Dado Đilas

Osnovni sud je odluku, kako nam je iz suda saopšteno, doneo na osnovu Haške konvencije o građanskopravnim aspektima međunarodne otmice dece. Majka je na tu odluku uložila žalbu i žalbeni postupak je u toku. Miroslav Veršegi, koji je nakon što je oteo unuku zakucao na vrata svih nadležnih institucija u Srbiji, kaže da mu je nedavno odgovorilo Ministarstvo pravde.

- Odgovorili su na moje pisanje, naveli su da oni ne mogu da rešavaju moj slučaj jer je to stvar suda, ali su me uputili da sve žalbe i postupke mogu sprovoditi pred srpskim organima - rekao je Veršegi. Iako je nedavno upozoravao da je za njegovu unuku cela ova situacija zbunjujuća, deka kaže da je dete sada dobro.

- Devojčica je pored mene, odmara se od škole, prošle nedelje smo joj organizovali i viđenje s najboljom drugaricom iz Hrvatske - rekao je on. Podsetimo, priča o deda Miroslavu podigla je ceo region na noge, narod ga doživljava kao heroja, dok sa druge strane nadležne institucije u Hrvatskoj zahtevaju da se dete vrati shodno Haškoj konvenciji o građanskopravnim aspektima međunarodne otmice dece.

Kurir.rs / M. B. - S. T.

Bonus video

00:46

Advokat Popović u Redakciji: Interes deteta će presuditi, ali deda će morati da odleži kaznu za otmicu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track