POJEDINE ŠKOLE KRIJU ĐAKE NASILNIKE: Vršnjačka nasilja traju i godinama!
Vršnjačko nasilje / Ilustracija, Foto: Shutterstock/Photoroyalty

ISPITUJU SE DVA SLUČAJA O KOJIMA JE KURIR PISAO

POJEDINE ŠKOLE KRIJU ĐAKE NASILNIKE: Vršnjačka nasilja traju i godinama!

Društvo -

Pojedine škole štite nasilnike iz školskih klupa! Kurir je u subotu i nedelju objavio dva teksta u sklopu naše kampanje "Stop vršnjačkom nasilju". Zatražili smo prethodno odgovore od OŠ "Borislav Pekić" i OŠ "Gornja varoš" iz Beograda, ali ih nismo dobili.

Iz OŠ "Borislav Pekić" oglasili su se juče da ne postoji zvanična prijava o nasilju nad bilo kojim učenikom četvrtog razreda i da je "zbog međusobne netrpeljivosti dva učenika četvrtog razreda pedagoško-psihološka služba škole preduzela mere".

Napisali su da nisu tačne tvrdnje majke, sagovornice Kurira, da joj je psiholog rekao da nauči dete da trpi nasilje i dodali da "veliki problem predstavlja rad s roditeljima koji se uključuju u rešavanje problema, a koji ne pokazuju kooperativnost za saradnju, već se baziraju isključivo na izjave svoje dece".

Iz zemunske škole, u kojoj je učenik petog razreda navodno krvnički pretukao učenika iz odeljenja, kojeg, prema tvrdnjama porodice, maltretira već dve godine, na šta da direktor nije adekvatno reagovao, nisu nam i dalje ništa odgovorili, iako smo im ponovo poslali pitanja.

Ministarstvo prosvete ističe da će ispitati postupanje škola u ovim slučajevima.

- Proveravamo da li je nadležnoj školskoj upravi, republičkoj prosvetnoj inspekciji, kao i gradskoj prosvetnoj inspekciji u poslednje dve, odnosno tri godine (koliko roditelji tvrde da se nasilje ponavlja, a škole ne reaguju) bilo predstavki i žalbi roditelja na postupanje ovih škola u situacijama nasilja koje navodite, o čemu ćemo vas obavestiti.

Kurir poziva roditelje

Zaustavimo siledžije iz školskih klupa!

Vršnjačko nasilje postalo je ozbiljan problem srpskog društva i obrazovnih institucija, a ispostavilo se da mnoge škole u Srbiji na to žmure i ne primenjuju Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji jasno definiše mere koje škole treba da preduzmu radi rešavanja slučajeva vršnjačkog nasilja.

Nasilje nad decom, stop nasilju, Vršnjačko nasilje
foto: Kurir, Shutterstock, Ilustracija

Kurir poziva roditelje čija su deca žrtve vršnjačkog nasilja da se jave redakciji na mejl redakcijaŽkurir-info.rs ili na broj telefona 011/6357-100 kako bismo zajedničkim snagama naterali nadležne institucije da učine sve što je potrebno da se žrtve zaštite, a nasilnici iz školskih klupa budu adekvatno sankcionisani i resocijalizovani. Takođe, Ministarstvo prosvete je apelovalo na roditelje da se obrate nadležnoj školskoj upravi i prosvetnoj inspekciji ukoliko smatraju da škola nije preduzela potrebne aktivnosti u zaštiti učenika od nasilja.

S. Trajković - A. Kocić

Bonus video

00:23

DIRKETOR OSNOVNE ŠKOLE APELOVAO KAKO DA SE OTKLONI VRŠNJAČKO NASILJE: Ovo su greške koje mogu da zamagle celu proceduru!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track