00:48

VRŠNJAČKO NASILJE SE DOGAĐA SVAKODNEVNO! Stručnjaci imaju eventualno rešenje! Premalo zaposlenik, a prevelika tolerancija na teror

KURIR TV

VRŠNJAČKO NASILJE SE DOGAĐA SVAKODNEVNO! Stručnjaci o gorućem problemu: Premalo zaposlenih, a prevelika tolerancija na teror

Društvo -

Samo u prošloj godine, bilo je 600 prijava za vršnjačko nasilje, što nas navodi na to da postoji problem u modelu društva.

Postoje raznovrsni razlozi zbog čega se nasilnik tako ponaša, nekada je jer i sama trpi nasilje u porodici, nekada je jer tako može da iskaže svoje emocije, a nekada nešto sasvim treće... Problem je kompleksan, a tu pojavu su obrazložili gosti jutarnjeg programa Kurir televizije.

Ljiljana Marković, Zoran Crnjin
foto: Kurir televizija

Zoran Crnjin, psiholog i Ljiljana Marković, specijalni pedagog dali su svoje stručno mišljenje u problemu nasilja među decom.

Prvo su se dotakli teme - šta raditi ukoliko se reakcija profesora ili škole ne podudara sa otklonjenjem datom problema.

- Ukoliko škola nije reagovala na adekvatan način, naravno da roditelji treba dapotraže pravdu tamo gde mogu da je dobiju - kratak je bio Crnjin.

- Naredni korak je viša instanca, ako škola ne preduzme mere, onda se treba obratiti školskoj upravi ili čak ministarstvu koji bi dalje reagovali shodno njihovoj nadležmosti - rekla je Marković.

Crnjin je rekao da dete nije nasilno bez razloga, kao i da rad sa njima neretko urodi plodom.

Zoran Crnjin
foto: Kurir televizija

- Ja znam da moje kolege u nekim školama rade i sa žrtvama i sa samim nasilnicima. U taj rad su uključeni i roditelji koji dobijaju instrukcije kako i šta da promene u svojoj porodičnoj sredini. Da taj rad nije uspešan, ne bi se ni radio, svakako da postoji način da do promene u ponašanju dođe. Dete nije nasilno bez razloga, problem je malo kompleksniji - rekao je psiholog.

Sa obzirom na to da se u dnevnom proseku dogodi 2 vršnjačka nasilja, pedagoškinja je to interpetirala kao posedovanje društvenog problema.

Ljiljana Marković
foto: Kurir televizija

- Možemo da kažemo da imamo društveni problem. Veliki je problem što na to postoji visok nivo tolerancije jer postoje razni drugi uticaji, recimo u školi od 300 dece radi jedan pedagog ili psiholog, a za rad na žrtvi ili nasilniku potreban je kontinuirani rad. Ljudi koji rade u školama nemaju prostora za to, nije da ne žele, već su preopterećeni i brojem dece, natavnika, ali i drugim problemima koje imaju. Ono što bi moglo da bude rešenje je uvođenje većeg broja stručnih radnika. - rekla je Marković.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:23

DIRKETOR OSNOVNE ŠKOLE APELOVAO KAKO DA SE OTKLONI VRŠNJAČKO NASILJE: Ovo su greške koje mogu da zamagle celu proceduru!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja