ISIDORU SU ZBOG RUSA 4 PUTA IZBACILI IZ STANA! Podstanari iz unutrašnjosti na mukama: Dižu nam kirije preko noći
Foto: Shutterstock

pretrpeli najveći udarac

ISIDORU SU ZBOG RUSA 4 PUTA IZBACILI IZ STANA! Podstanari iz unutrašnjosti na mukama: Dižu nam kirije preko noći

Društvo -

Koliko se tržište nekretnina promenilo od dolaska Rusa i Ukrajinaca u našoj zemlji, najbolje znaju domaći podstanari, koji su pretrpeli najveći udarac.

Abnormalna poskupljenja stanarina primorala su mnoge da promene stan, a neki su zbog nezaustavljivog rasta kirije za kratko vreme morali da se sele nekoliko puta. Upravo to se dogodilo Isidori, studentkinji iz unutrašnjosti koja je zbog povećanja kirije za kratko vreme 4 puta morala da se iseli iz stana.

Kako priča, mlada studentkinja Isidora u poslednjih 7 meseci ima veliki problem da nađe stan, upravo zbog dolaska Rusa i Ukrajinaca u našu zelju.

- Masovno su došli, i uzeli sve stanove, tako da mi zbog toga nismo mogli da nađemo adekvatan prostor za stanovanje po pristupačnoj ceni. Kirije su mnogo povećane, pa stanovi koji su bili 150, sada su čak i 300 evra - kaže ona.

Napominje da je od marta promenila 4 stana.

- Prvi stan je bio na Banovom brdu, drugi na Zvezdari, pa je opet bila Čukarica, sad sam na Petlovom brdu. Cene stanova su bile od 250 do 320 evra. Poslednji stan u kom smo živeli bio je 250 i gazdarica nam je rekla, pre nego što smo trebali da se iselimo, poslednja dva meseca da će da nam podigne kiriju za 50 evra, baš zbog tog dolaska Rusa - kaže Isidora.

Ističe da je najgore prošla kada je do stana došla lično preko vlasnika, dok je preko agencija imala skroz drugačije iskustvo.

- Dva stana smo našli preko agencija, ovo ostalo su bili privatnici. Sa agencijama imam korektno iskustvo, dam određeni deo provizije, ali skroz korektno. Nađu nam stan kakav smo tražili i sve naše zahteve ispune. Stanodavci uopšte nisu nudili ugovore, samo taj poslednji stanodavac u čijem stanu trenutno živimo. Pri iseljenju nijedno nisam potpisivala aneks ugovor - naglašava ona.

Dižu kirije duplo

- Pre nego što samo se dečko i ja uselili u stan u aprilu ove godine, dogovor je bio da kiriju plaćamo 200 evra. Međutim, kada je došlo vreme da uđemo u taj stan od 47 kvadrata, stanodavac je rekao da je kirija ipak 300 evra, kako je naveo "zbog pogleda sa terase". Pogled jeste lep, ali ne vredi 100 evra sigurno. To je ujedno bio i period dolaska Rusa i Ukrajinaca, tako da nam je već tada sve bilo jasno. Pristali smo na to, jer nismo imali kud - priča Jelena.

Kako je objasnila, stan je bio u potpunosti sređen i opremljen, kako i ona i njen momak pored studiranja i rade, tih 300 evra i nije bio problem s obzirom na opremljenost stana. Međutim kako su Rusi i Ukrajinci nastavili da dolaze u velikom broju, Jelena i njen dečko su slutili šta će se dogoditi sa mesečnom kirijom nekretnine.

- Kada su cene ubrzano počele da skaču, plašili smo se da nam se ne dogodi ono što nam se upravo i dogodilo. Stanodavac je u septembru rešio da proda stan, a nama saopštio da moramo da se iselimo što pre - kaže Jelena i dodaje da je kasnije od komšija saznala da je stan prodao Rusima.

(Kurir.rs/Blic Biznis)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track