HRABROJ SARI HITNO POTREBNA NAŠA POMOĆ: Devojčica (15) krenula u srednju školu, a onda saznala da joj se OPAKA BOLEST vratila
Foto: Budi Human

budi human

HRABROJ SARI HITNO POTREBNA NAŠA POMOĆ: Devojčica (15) krenula u srednju školu, a onda saznala da joj se OPAKA BOLEST vratila

Društvo -

Sara Prljinčević (15) krenula je 1. septembra u srednju školu, ali je sa svojim školskim drugarima klupu delila samo dve sedmice.

Povratak opake bolesti, akutne leukemije, zaustavio je njene tinejdžerske snove i bezbrižnu svakodnevicu, ali uprkos svemu, devojčica ne skida osmeh sa lica. Ušla je hrabro u borbu za život, kako objašnjava Sarin otac Milan, ulivajući nadu svima da će i drugi put izaći kao pobednica.

Sve je počelo 2018. godine kad joj je prvi put ustanovljeno da boluje od leukemije.

- Posle Nove godine 2018. Sara se razbolela. Žalila se da je boli uvo. Otišli smo u dom zdravlja i rezultati krvne slike su bili očajni. Odmah smo dobili uput za Institut za majku i dete gde su nas odmah primili. Krenulo je ispitivanje i dobili smo loše rezultate. Konstatovana joj je akutna limfoblasna leukemija koja je veoma česta kod dece - počinje priču Sarin otac Milan.

To je bio šok za čitavu porodicu, ali Sara je tada, iako na pragu tek 11. godine, pokazala pravu borbenost.

- Šest meseci smo bili u bolnici, a onda je još godinu i po dana lečenje nastavljeno kod kuće. I uspela je da se izleči za šta smo zvanično dobili potvrdu 2020. godine. Uglavnom se povratak bolesti javlja ili u toku lečenje ili neposredno posle završetka lečenja, ali se kod nje to desilo posle četiri godine. Bukvalno se opet javila i to desetak dana pre odlaska na kontrolu za leukemiju. Čak ni doktor nije mogao da veruje da se bolest opet vratila. Ali jeste. Krenuli smo sa daljim terapijama, ali odgovor na njih nije bio adekvatan. Kao jedini način da se izleči postavilo se presađivanje koštane srži - objašnjava Milan.

Zbog toga je Sarina porodica odlučila da nađe kliniku u inostranstvu koja bi joj pomogla. Traganje za klinikom je još u toku, a pretpostavlja se da će za lečenje morati da izdvoje i do 300.000 evra.

- Želim kao otac sve da uradim da joj pomognem da ponovo pobedi leukemiju - naglašava Milan.

Sara se već dva meseca nalazi na bolničkom lečenju, ali ne klone duhom. Snaga je čitave svoje porodice.

Sara Prljinčević
foto: Budi human printscreen

- Veoma je pozitivna. Mnogo više od mene i supruge. Nasmejana je stalno. Jedino što ne voli jeste da se dele njene fotografije na kojima se vidi da je bolesna, jer trenutno, zbog terapija, nema kosu. Ne znam da je neko tako bolestan, a toliko vedrog duha. Ona nama uliva snagu. Svaki put kad se čujemo, a čujemo se sto puta dnevno, stalno se smeje. Stalno je pozitivna, šali se. Ona razume sve, shvata sve i opet nije klonula. Bog nam je podario takvo dete kakvo se može poželeti - kaže Milan.

Sari predstoji dugi period lečenja i teška borba za život.

Porodica je iscrpela sve finansijske mogućnosti i moli sve ljude dobre volje da pomognu kako bi se Sara vratila normalnom životu. Sredstva su joj potrebna za transplantaciju koštane srži, putne troškove kao i troškove smeštaja u toku lečenja.

Za Sarin život! Budimo humani!

Pomozimo Sari!

SMS porukom 1383 ma 3030

Uplatom na dinarski račun:

160-6000001511268-25

Uplatom na devizni račun:

160-6000001511456-43

IBAN:

RS35160600000151145643

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track