PETKOVIĆ O SPORAZUMU SA ALBANCIMA: Naš narod može mirno da spava, ostaju srpske KM tablice, nema više Kurtijeve kaznene politike
Foto: Beta Milos Miskov

dogovor

PETKOVIĆ O SPORAZUMU SA ALBANCIMA: Naš narod može mirno da spava, ostaju srpske KM tablice, nema više Kurtijeve kaznene politike

Politika -

Direktor Kancelarije za KiM i glavni pregovarač Srbije Petar Petković izjavio je da današnji dogovor Beograda i Prištine znači da nema nikakve kaznene politike Aljbina Kurtija prema Srbima koji voze automobile sa KM tablicama.

- Ovim dogovorim sutra od 8 sati nema nikakvih kazni od 150 evra. Nema nikakve kaznene politike ni u svim ostalim fazama koje su bili deo odluke Aljbina Kurtija u vezi sa procesom preregistracije - poručio je Petković nakon postignutog sporazuma u Briselu o tablicama sa srpskim oznakama gradova na KiM.

Petković dodaje da smo ovim dogovorom sačuvali mir i stabilnost.

- Ovim dogovorom uspleli smo da sačuvamo naš narod na severu Kosova i Metohije. Ovim dogovorom ostaju KM tablice, koje su zakonske, koje izdaje Srbija. Biće u upotrebi i dalje. Jedino ćemo zastati fizički sa izdavanjem potpuno novih KM tablica i to sve do trenutka dok se ne dogovorimo i ne pronađemo konačno rešenje po pitanju tablica, a i onako za poslednje tri godine se nisu izdavale. Kurti je večeras prihvatio sve ono što je odbijao svih prethodnih dana. Uspeli smo da sačuvamo mir i stabilnost. Poručujem srpskom narodu da mogu da spavaju, sačuvali smo naše, srpske KM tablice - poručio je direktor Kancelarije za KiM.

Petković je najavio da će se sutra javnosti obratiti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji će govoriti o svim detaljima postignutog sporazuma.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj, podsetimo, objavio je večeras da je postignut dogovor Beograda i Prištine u Briselu.

- Srbija će prestati da izdaje registarske tablice sa nazivima gradova Kosova, a Kosovo će obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila. Pozvaću strane u narednim danima da razgovaraju o narednim koracima - naveo je Borelj.

U Briselu je danas održan višečasovni sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine Petra Petkovića i Besnika Bisljimija sa specijalnim izaslanikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom.

Susret je usledio nakon odlaganja primene mere o registarskim tablicma za 48 sati što je od premijera lažne države Aljbina Kurtija zatražio američki ambasador u Prištini.

Na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera lažne države Kosova Aljbina Kurtija prošlog ponedeljka u Briselu, podsetimo, nije postignut nikakav sporazum o pitanju registarskih tablica, a šefovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Bisljimi danas su uz posredovanje EU satima tražili izlaz iz sadašnje krize na KiM.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track